Фінпоказники великих сланцевих компаній США поліпшуються, зростання видобутку продовжиться - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінпоказники великих сланцевих компаній США поліпшуються, зростання видобутку продовжиться - FT

Енергетика
330
Незалежні нафтогазові компанії, що знаходяться в авангарді сланцевої революції в США, істотно поліпшили фінансові позиції, що підвищує впевненість у збереженні високих темпів зростання видобутку в найближчому майбутньому, пише The Financial Times.
Сукупний грошовий потік від операційної діяльності у 25 провідних північноамериканських компаній, що займаються розвідкою і видобутком вуглеводнів, в 2015 році буде більшим від їхніх капітальних затрат вперше з 2008 року, свідчать дані FactSet. Перевищення складе близько $2,4 млрд, згідно з консенсус-прогнозом аналітиків. Водночас в минулому році грошовий потік був менший від капвитрат на $8,8 млрд, а в 2012 році розрив був ще більший – $32,2 млрд.
При цьому в 2012 році всього дві з 25 компаній змогли покрити свої капзатрати за рахунок припливу грошових коштів, в той час як цього року очікується зростання їх числа до десяти.
Видобуток вуглеводнів в США за останнє десятиліття істотно зріс завдяки застосуванню технологій гідророзриву пласта і техніки горизонтального буріння, а також високим цінам на нафту, які зробили практично здійсненною розробку сланцевих родовищ.
Однак, незважаючи на збільшення обсягів виробництва, галузь значною мірою залежить від стабільного припливу коштів для фінансування бурових програм. Деякі критики вважають, що галузь схожа на “фінансову піраміду”: на хвилі галасу навколо сланцевого буму компанії залучили свіжі інвестиції, однак все може рухнути, коли гроші на нове буріння закінчаться.
Капвитрати другого за величиною виробника газу в США Chesapeake Energy в 2012 році перевищували грошовий потік майже на $12 млрд, однак в 2014-2015 роках очікується, що компанія зможе майже повністю покрити свої витрати за рахунок операційного доходу.
Аналітик Wood Mackenzie Фані Гаддо вважає дуже позитивним сигналом те, що протягом трьох найближчих років сланцеві компанії зможуть забезпечувати свої бурові програми власними коштами. Сланцевий видобуток, за прогнозом експерта, збільшиться з 3,4 млн барелів на добу цього року до 5,8 млн б/д в 2020 році.
Однак незалежний галузевий аналітик Білл Пауерс вважає, що пік видобутку зі сланців буде досягнутий найближчим часом, а багато дрібних нафтогазових компаній, як і раніше, відчувають брак коштів. Він навів у приклад Kodiak Oil & Gas, яка розробляла сланцеве родовище в Північній Дакоті і нещодавно була куплена конкурентом Whiting Petroleum.
“Ця компанія опинилася в безвихідному становищі, – вважає Б.Пауерс. – Варіанти, що залишилися, були непривабливими, і компанії довелося продати себе”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас