Життя після санкцій: що чекає росіян в 2015 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя після санкцій: що чекає росіян в 2015 році

Світ
2066
Мінекономрозвитку у вівторок представило новий макропрогноз зростання економіки Росії на 2015 рік. Базовий показник – темпи зростання ВВП – був знижений удвічі, з 2 до 1% зростання. Скромніше виглядають очікування і за іншими параметрами: реальні доходи населення майже не зростуть, через що торгівля буде стагнувати. Розрахунки економічного відомства повинні лягти в основу бюджету на 2015 рік і плановий період 2016-2017 років, який буде обговорюватися в уряді в перших числах вересня. Однак у майбутньому ці цифри можуть бути переглянуті в меншу сторону, вважають опитані РБК економісти. Відкладений ефект від санкцій і скепсис західних інвесторів щодо майбутнього економіки Росії зроблять навіть 1-відсоткове зростання ВВП малодосяжним.
Темпи росту ВВП: 1%
Цього року, вважають в Мінекономрозвитку, ВВП виросте на 0,5%, як і передбачалося раніше. Але наступного року прогноз по темпах зростання знизився з 2 до 1%. «Ми звикли до високих темпів зростання, і нам здається, що 2,5% або 1% – це дуже мало. Потрібно тепер звикати до того, що зростання в 2,5% для Росії в наступні 10 років – це дуже хороший показник. Інша справа, що навіть таке зростання ми можемо не отримати через слабкість наших інститутів і низької конкурентоспроможності. Зростання в 1% у наступному році теж може бути не досягнуте, так як позначаться відкладені ефекти санкцій, а багато інвесторів втратять інтерес до інвестування в Росію», – вважає експерт Центру розвитку ВШЕ Микола Кондрашов.
Ціна на нафту: 100 $ за барель
У базовому прогнозі на 2015 рік Мінекономрозвитку залишило середньорічну ціну на нафту в 100 доларів за барель. «Можна очікувати, що ціна може впасти через стабілізацію ситуації в Іраку і через загальне зниження попиту на нафту», – вважає експерт Інституту Гайдара Павло Трунін. «Для нашого бюджету це означає, що він в принципі залишиться збалансованим, але в реальному вираженні доходи населення будуть падати. Тобто зниження цін на нафту зробить вплив на добробут бюджетного сектора», – вважає директор з аналізу фінансових ринків і макроекономіки УК «Альфа-Капітал» Володимир Брагін.
Інфляція: 6,5%
Рівень інфляції був підвищений і на цей, і на наступний рік. У 2014 році зростання цін складе 7,5%, в ​​2015-му – 6,5%. Глава департаменту зведеного макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку Олег Засов сказав, що відомство підвищує свій прогноз через продовольчі санкції і геополітичні ризики. «На наступний рік у нас прогноз 8%. Зараз багато інфляційних факторів: буде відкладений ефект обмежень на імпорт, ефект від податку з продажів, від нафтового маневру, підвищення тарифів природних монополій. Крім того, рубль продовжує послаблюватися. Крім низьких темпів економічного зростання не бачу жодного чинника, який би стримував інфляцію. Інфляція взагалі головний фактор ризику», – вважає головний економіст Альфа-банку Наталія Орлова.
Курс рубля: 37 рублів за долар
Єдиний показник, що не помінявся в новому прогнозі – курс рубля до долара. Прогнозне середньорічне значення в 2014 році склало 35,5 рублів, а в наступному році – 37 рублів. «Економіка ще не повністю пристосувалася до нового курсу. За умови того, що ЦБ в наступному році перейде до плаваючого валютного курсу, ми можемо побачити девальвацію рубля. Але при цьому всі розуміють, що в поточній ціні рубля є багато геополітичних факторів: Україна, санкції», – вважає експерт Центру розвитку ВШЕ Микола Кондрашов.
Інвестиції в основний капітал: 1,5%
У поточному році Мінекономрозвитку залишило прогноз з інвестицій в основний капітал на рівні -2,4%. У 2015 році відомство очікує їх збільшення на 1,5%. На думку аналітиків, такі очікування занадто оптимістичні, так як у підприємств недостатньо коштів на оновлення своїх фондів. «У частини бізнесу немає грошей на інвестиції в основний капітал, зазвичай в таких випадках компанії беруть кредити, але зараз ставки по кредитах дуже високі, тому компанії воліють перечекати. Ті, у кого гроші є, також вичікують, тому що краще тримати гроші на депозиті в банку й отримувати за це відсоток, ніж приймати ризики в такий непростий час. Наш власний прогноз на наступний рік – 1,2%», – вважає Кондрашов з Центру розвитку ВШЕ.
Реальні наявні доходи населення: 0,4%
Мінекономрозвитку знизило прогноз зростання показника на майбутній рік з 1,3% до 0,4%. «Реальні доходи падають через три чинники. Це зростаюча інфляція, перекредитування населення, яке витрачає все більшу частину доходів на виплату відсотків по кредитах, і відсутність можливості у підприємств підвищувати зарплати співробітникам тими ж темпами, що і раніше», – вважає Кондрашов.
Оборот роздрібної торгівлі: 0,6%
Оборот роздрібної торгівлі зростатиме скромними темпами – на 0,6% в 2015 році. Економісти пояснюють, що цей показник безпосередньо пов’язаний з реальними доходами населення. Чим менше грошей у людей, тим менше вони витратять в магазинах. «Це фактично віддзеркалення споживчого попиту. Якщо падають реальні доходи населення, то це негативно позначається на оборотах», – вважає Брагін з КК «Альфа-Капітал».
Відтік капіталу: 40 млрд доларів
Відтік капіталу, визнають аналітики, прогнозувати дуже складно. Експерт Інституту Гайдара Павло Трунін вважає, що прогноз по відтоку на 2015 рік ($ 40 млрд) можна взагалі не розглядати серйозно, так як він однозначно буде скоректований у майбутньому. «Рух капіталу досить серйозно впливає на курс рубля. Він не стільки пов’язаний із зовнішніми чинниками, скільки з очікуваннями і загальними настроями щодо російської економіки. Те, що ми бачимо відтік, означає, що економіка Росії починає відчувати проблеми, а ситуація на Україні прискорила цей процес. Щоб був хоча б мінімальний приплив, потрібні серйозні реформи. Для цього ми повинні пройти через кризу, як не дивно, мають впасти реальні доходи населення», – каже Брагін.
Юлія Забавіна
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас