МОЗ Росії рапортував: медицину Криму наблизили до російських стандартів - вклали мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ Росії рапортував: медицину Криму наблизили до російських стандартів - вклали мільярди

Світ
1271
В Республіці Крим пройшла повна інвентаризація системи охорони здоров’я. На програму її модернізації в Криму та Севастополі виділено понад шість мільярдів рублів, повідомила 26 серпня глава МОЗ Росії Вероніка Скворцова.
Міністр провела виїзну нараду в Сімферополі з питань медичного забезпечення населення Криму і Севастополя. “Ми повністю провели за ці останні місяці інвентаризацію всієї системи охорони здоров’я Криму і Севастополя і зуміли створити алгоритм трансформації дворівневої системи охорони здоров’я, яка дісталася у спадок Криму від Радянського Союзу, в сучасну трирівневу систему з вибудовуванням нового другого рівня – це міжмуніципальні, міжрайонні центри, які надають допомогу спеціалізовану при станах, що загрожують життю: судинні центри, кардіологічні та неврологічні, травмоцентри, відділення реанімації”, – повідомила Скворцова в ефірі телеканалу” Росія 24 “.
Вона розповіла, що для модернізації системи охорони здоров’я нових російських регіонів були розроблені дві програми. Одну з них вже розпочато і вона триватиме протягом решти 2014 року і 2015 року, вона спрямована на капітальний та поточний ремонти, на переоснащення, на інформатизацію охорони здоров’я, на повне оновлення автопарку машин швидкої медичної допомоги. “На цю програму виділяється з федерального бюджету 5,8 мільярда рублів, приблизно 300 мільйонів рублів з бюджетів Криму і Севастополя. Всього 6,1 мільярда рублів”, – сказала Скворцова.
Друга програма – з вдосконалення соціально-економічного розвитку Криму і Севастополя і розвитку охорони здоров’я, за словами міністра, передбачає будівництво п’яти високотехнологічних центрів. “Крім того, будуть побудовані 49 фельдшерсько-акушерських пунктів і 25 лікарських амбулаторій в сільській місцевості”, – розповіла міністр.
За її словами, кошти, які були виділені з федерального бюджету і перераховані до Республіки Крим і Севастополь, уже відіграли певну роль у підвищенні доступності медичної допомоги для громадян Криму. Зокрема, тепер така допомога почала надаватися безкоштовно.
“Я розмовляла з дорослими і з дітьми – жодної копійки при надходженні до стаціонару батьки не платять ні за обстеження, ні за операції, ні за ліки”, – підкреслила Скворцова. При цьому вона додала, що ресурси, які виділяються Криму та Севастополю на утримання галузі, відповідають ресурсам, які отримують російські лікувально-профілактичні установи.
Міністр зазначила, що платною медицина в Криму була останні 10-20 років: “Навіть офіційно були введені платежі і необхідність платити за все, включаючи продукти харчування”.
Те ж саме підтвердила журналістам голова комісії з культури Держради Республіки Крим Світлана Савченко. В інтерв’ю агентству РИА “Новости” вона заявила, що незважаючи на те, що українська конституція гарантує безкоштовну охорону здоров’я, на ділі воно не виявлялося. “А зараз у нас сфера охорони здоров’я отримала фінансування в 12 разів більше, ніж було. Було 253 млн рублів, зараз – 32 млрд”, – сказала співрозмовниця агентства.
В свою чергу Скворцова повідомила, що МОЗ розробив комплекс заходів для зниження цін на ліки в Криму до російського рівня. “В даний час ми вже організували підрозділ Росздоровнагляду на території Криму, створили всі необхідні електронні комп’ютерні ресурси для ліцензування установ, для реєстрації та моніторингу цін. Ця робота проводиться. Ми маємо інформацію по кожному району і по кожному муніципалітету по всіх інших групах препаратів. В нині продуманий комплекс заходів для того, щоб ціни були знижені і наблизилися до середніх ціна на території РФ”, – сказала міністр в ефірі телеканалу “Росія 24”.
Вона також розповіла, що з 1 січня 2015 року на всі медичні установи на території регіону будуть поширюватися єдині вимоги до якості і доступності медичної допомоги в РФ. “З 1 січня 2015 року і Крим, і Севастополь повинні повністю увійти в систему ОМС (обов’язкового медичного страхування) і користуватися всіма правами, як і інші громадяни РФ”, – сказала Скворцова.
За її словами, два місяці тому на півострові створили територіальний підрозділ фонду ОМС. “Зараз на територію півострова заходять страхові компанії, з якими ми активно почали працювати, формується регістр застрахованих в системі ОМС і вся необхідна документація та інформаційна база”, – зазначила міністр.
В даний час вже налагоджені професійні контакти всіх головних позаштатних спеціалістів Міністерства охорони здоров’я з профільними фахівцями Криму і Севастополя. “Фактично ми зараз вже, можна сказати, вбудували наших колег з Криму і Севастополя в загальноросійські професійні спільноти”, – додала Скворцова.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас