Від дефолту Україну рятує лише програма МВФ - Fitch — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від дефолту Україну рятує лише програма МВФ - Fitch

Кредит&Депозит
6242
Виконання Україною програми співпраці з ключовим кредитором країни – Міжнародним валютним фондом – є єдиним джерелом зовнішніх запозичень і, як наслідок, єдиним способом запобігти новій економічній кризі і ймовірного дефолту, відзначає міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.
За повідомленням агентства, позиція України у сфері резервів є нестійкою, а курс гривні знизився, що призвело до різкого зовнішнього коригування.
“Нова влада підписала угоду про стабілізаційний кредит з МВФ і почала програму економічних реформ. Дані опитувань громадської думки свідчать про те, що нові вибори, намічені на жовтень, можуть призвести до посилення парламентської підтримки цієї програми, проте економічні і політичні ризики можуть ускладнити її реалізацію, – вважають в агентстві. – Fitch очікує, що дефіцит рахунку поточних операцій скоротиться до менш ніж 5% ВВП у 2014 році порівняно з 9% у 2013 слідом за зниженням курсу національної валюти і різким падінням імпорту”.
У свою чергу зниження курсу національної валюти, рецесія і конфлікт в економічно важливих східних регіонах країни позначаються на якості активів банківської системи. “Уряд заклав до бюджету близько 30 млрд грн (1,5% ВВП) на підтримку державних банків, приватних банків і фонду гарантування вкладів.
Fitch вважає, що в кінцевому підсумку потреби в рекапіталізації сектора можуть бути вищі”, – зазначили в Fitch.
Як повідомлялося, МВФ є ключовим кредитором України, що схвалив програму співпраці з Україною наприкінці квітня поточного року на загальну суму $17 млрд. Перший кредитний транш Україна отримала на початку травня, його обсяг становив $3,2 млрд. Кошти були направлені на поповнення резервів Національного банку. Другий кредитний транш від Міжнародного валютного фонду на суму $1,4 млрд, виділення якого Рада директорів МВФ може схвалити 29 серпня, буде направлений на потреби бюджету і виплату поточних боргів, а також поповнення резервів НБУ. Національний банк України розраховує стабілізувати курс гривні адміністративними заходами і кредитними коштами від Міжнародного валютного фонду і Світового банку. Крім того, Україна розраховує отримати третій і четвертий кредитні транші одним платежем на суму 2,2 млрд дол. США до кінця року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас