У 2015 році Україна почне будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2015 році Україна почне будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива

Енергетика
3153
26 серпня в Україні дано реальний старт будівництву власного Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. У церемонії, присвяченій початку будівництва, взяли участь Президент НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський та Президент компанії Holtec International Кріс Сінгх.
Технологія зберігання відпрацьованого ядерного палива буде надана американською компанією. Вартість будівництва пускового комплексу, визначена в ТЕО, становить приблизно 1,23 млрд грн (за цінами 2008 року). Однак вона буде уточнена по завершенні проекту будівництва.
“Вивезення відпрацьованого ядерного палива – дороге задоволення для України. Щорічно воно обходиться країні близько 200 млн доларів”, – зазначив Недашковський. За прогнозами НАЕК “Енергоатом”, експлуатація сховища окупиться за 2-2,5 роки.
За словами Недашковського, фінансування будівництва буде здійснюватися з двох джерел: 10% вартості покриє “Енергоатом” і 90% планується покрити за рахунок експортного фінансування банків, що працювали з НАЕК.
За словами президента Holtec, проектування сховища планується закінчити вже цього року. “У 2015 р. ми маємо приступити до будівельних робіт”, – зазначив він на церемонії.
Також, за словами Сінгха, з початку 2017 року планується почати поставки обладнання для сховища. Компанія Holtec в 2017 році планує поставити 3-4 контейнера для зберігання ВЯП. Всього таких контейнерів на майданчику планується розмістити 450, що дозволить зберігати 16,53 тис. відпрацьованих тепловиділяючих збірок.
“Через 4 роки ми плануємо передати технологію виробництва контейнерів і обладнання українській стороні. Локального виробника ми визначимо конкурсним шляхом разом з НАЕК “Енергоатом”, – зазначив Сінгх.
Церемонії передувало підписання 24 червня 2014 р. додаткової угоди до контракту на будівництво з ЦСВЯП. Документ стосується відновлення робіт за контрактом 2005 року в частині розробки проекту централізованого сховища. Загальна площа території під ЦСВЯП – 18 га. Тривалість будівництва визначатиметься з урахуванням терміну, необхідного для його заповнення відпрацьованим паливом. Після будівництва відпрацьованого комплексу та введення його в експлуатацію в нього буде відправлятися відпрацьоване паливо з трьох станцій – Хмельницької, Рівненської та Південноукраїнської (Запорізька АЕС має власне сховище).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас