Суд заарештував нафтопродукти Роснефти в Україні - в рамках розслідування щодо ВЕТЭК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд заарештував нафтопродукти Роснефти в Україні - в рамках розслідування щодо ВЕТЭК

Енергетика
1271
Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду в Києві залишила чинним рішення про накладення арешту на нафтопродукти ТОВТНК-Індастріз Україна”, що належить НК “Роснефть”.
За з матеріалами суду, в кінці липня суддя Печерського районного суду Києва задовольнив клопотання слідчого ГСУ МВС України та наклав арешт на нафтопродукти, що містяться в семи вагонах-цистернах, і близько 10 тис. тонн нафтопродуктів в резервуарах на території нафтобази ТОВ “Восток” у Київській області .
В документах пояснюється, що Головне слідче управління МВС України розслідує кримінальне провадження від 24 лютого 2014 р. за фактами неправомірних дій посадових осіб групи компаній “Восточно-европейская топливно-энергетическая компания” (ВЕТЭК) за ознаками кримінальних правопорушень. Під час розслідування встановлено, що протягом 2013-2014 років на територію України ввозилися нафтопродукти нібито для подальшого їх транзиту, які насправді реалізовувалися в межах держави без сплати належних податків, зборів і платежів. У цій схемі були задіяні офшорні компанії, через які нафтопродукти закуповувалися в іноземних підприємств, зокрема, виробників в Білорусії, Росії, Румунії, Болгарії, Греції та за фіктивними документами, “нібито експортувалися в режимі “реекспорт”, за межі митної території України, зазначає суд.
Фактично ввезені на територію України нафтопродукти зберігалися на нафтобазах – митних складах, орендованих імпортерами і розташованих у Кіровоградській, Луганській, Рівненській, Черкаській, Одеській, Київській, Харківській та Хмельницькій областях, з яких реалізовувалися вітчизняним споживачам від імені компаній ТОВ “ГазУкраїна 2009”, а надалі – ТОВ “ГазУкраїна – 2020”, представництва “Сопрема “Трейдинг ЛТД”, ТОВ “Торговий дім “Ветеко” на загальну суму близько 36 млрд грн.
“Крім того, встановлено, що одними з покупців незаконного ввезених і нерозмитнених нафтопродуктів в період з 2013 до 2014 року була група компаній ТНК, серед яких ТОВТНК-Індастріз Україна”, ТОВ “Восток”, ТОВТНК-ВР Коммерс”, якими здійснено перерахування коштів на рахунок ТОВ “ГазУкраіна-2020” на загальну суму понад 120 млн грн”, – йдеться в рішенні суду.
Відповідно до акту від 14 липня 2014 р. документальної позапланової виїзної перевірки ТОВТНК-Індастріз Україна” з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 1 січня 2013 до 28 лютого 2014 р., встановлено заниження податку на прибуток на суму майже 20 млн грн і ПДВ на 21,3 млн грн.
За даними ДП “Укрзалізниця”, з 2013 жо 2014 г. ТОВ “Зовнітрансгаз” поставляло нерозмитнені і незаконно ввезені нафтопродукти на залізничну станцію Васильків-1, звідки вони прямували в ТОВ “Восток” і ТОВТНК-ВР Коммерс” у м. Васильків на Васильківську нафтобазу. Під час обшуку, проведеного на території бази 14 липня, був виявлений рухомий склад з семи вагонів-цистерн з нерозмитненим дизельним паливом і нафтопродуктами в резервуарах, на які було накладено арешт.
Керуючий нафтобазою ТОВ “Восток” повідомив, що з неї здійснюється постачання заправок у Київській області, які діють під брендом ТНК.
ТНК-Індастріз Україна” оголосила про проведення відкритого запиту пропозицій на укладання договору надання послуг правового консалтингу з представлення інтересів компанії в Окружному адміністративному суді Києва, Київському апеляційному адміністративному суді, Вищому адміністративному суді України та Верховному Суді України в спорах з Державною податковою інспекцією щодо скасування податкових повідомлень-рішень та арешту, накладеного на майно компанії. Заявки від претендентів приймаються до 4 вересня, підсумки планується підбити 5 листопада.
ТНК-Індастріз Україна” входила до структури ТНК-BP (MOEX: TNBP) і управляла активами компанії в Україні. “Роснефть” придбала ТНК-BP в кінці березня 2013 року.
В “Роснефти” не стали коментувати хід судового процесу в Україні.
Як повідомлялося, Генпрокуратура України в рамках розслідування справи “ВЕТЭК” заарештувала активи на суму понад 2 млрд грн (більш ніж $150 млн). В рамках розслідування встановлено, що група осіб у складі кількох десятків людей з метою створення злочинної організації утворили групу компаній “ВЕТЭК”, до складу якої входили суб’єкти підприємницької діяльності, фіктивні підприємства, а також нелегальний адміністративний апарат в складі декількох департаментів органів центральної виконавчої влади, контролювали вчинення злочинів. Голова спостережної ради та власник “ВЕТЭК” Сергій Курченко оголошений в міжнародний розшук.
ВЕТЭК” спеціалізується на торгівлі нафтопродуктами, скрапленим та природним газом. За даними групи, вона експлуатує близько 150 АЗС в Україні, реалізує скраплений газ через 30 власних і 50 партнерських АГЗС в Україні, 170 власних АГЗС (під брендом Sparschwein) у Німеччині. “ВЕТЭК” володіє Одеським НПЗ, Херсонським нафтоперевалочним комплексом, медіа-групою UMH.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас