Базельський комітет може переглянути вимоги до банків, які скуповують ABS — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Базельський комітет може переглянути вимоги до банків, які скуповують ABS

Фондовий ринок
256
Базельський комітет з банківського нагляду може надати деякі обмежені послаблення банкам, які скуповують забезпечені активами цінні папери (ABS), якщо такі папери будуть визнані досить простими і не нестимуть прихованих ризиків.
Організація може скорегувати жорсткі плани відносно кредитних установ з тим, щоб “спрощені програми сек’юритизації” отримали деякі переваги, заявив виконавчий директор банківського департаменту Служби фінансового нагляду Швеції Ульдіс Серпс, що входить до складу комітету.
“Загальні основи сек’юритизації досить збалансовані і враховують точки зору зацікавлених осіб. В даний час ведеться робота над тим, як сприймати спрощену сек’юритизацію. Ми поки не прийняли конкретних рішень, але, як я розумію, комітет хоче зайнятися цим питанням”, – сказав Серпс.
Раніше багато великих банків, включаючи Barclays і Deutsche Bank, виступили з різкою критикою грудневого проекту Базельського комітету з перегляду обов’язкових резервів банків на покриття потенційних збитків від операцій сек’юритизації боргових зобов’язань. Представники галузі стверджували, що жорсткість правил в цьому напрямку йде врозріз із закликами регуляторів до пожвавлення кредитування.
Між тим Базельський комітет підкреслив, що його мета – створити стандарти роботи в галузі, що відображають реальні ризики.
Правила щодо “високоякісних ABS, швидше за все, також будуть сприйняті інвесторами як консервативні, особливо при порівнянні з аналогічними типами активів”, говорилося в травневій заяві Європейського центрального банку і Банку Англії. Обидва ЦБ вважають за необхідне відновлення активності в сфері сек’юритизації.
“Я знаю, що залишається багато людей, не задоволених питомою вагою за ризиками, але ця структура розумним чином відображає проведені нами обговорення і достатньою мірою враховує уроки попередньої кризи”, – зазначив Серпс.
Нагадаємо, в 2013 році обсяги розміщення боргових зобов’язань, забезпечених найрізноманітнішими активами – від автокредитів до платежів за кредитними картками, в Європі скоротилися до 181 млрд євро з пікових 711 млрд євро в 2011 році, свідчать дані Асоціації фінансових ринків Європи. В США випуск впав з рекордних 2,9 трлн євро в 2003 році до 1,5 трлн євро в 2013 році.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас