Чи залишилися ще надійні офшори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи залишилися ще надійні офшори

Світ
681
Велика Британія – це, мабуть, один із найпрестижніших офшорів, який пропонують для реєстрації закордонного бізнесу. А також хороший інструмент для податкового планування, ведення міжнародної торгівлі та купівлі нерухомості.
Чому ця країна така популярна серед бізнесменів
Тому що офшори в Англії – це насамперед ім’я та репутація самої компанії. Чимало бізнесменів, зіткнувшись із тенденцією світової деофшоризації, із деякою недовірою і зневагою до класичних офшорних країн шукають для свого бізнесу поважніші юрисдикції. І Велика Британія в цьому сенсі поки що серед лідерів.
Цю країну вибирають інвестори, яким важлива не так оптимізація оподаткування, як ті переваги, які вони можуть здобути для ведення свого бізнесу і торгівлі на міжнародних ринках. Тут не можна забувати і про респектабельність компаній, які реєструються у Великій Британії. А якщо грамотно підійти до цього, можна ще й знизити податкове навантаження на компанію, при цьому не просто не втративши в репутації, а й примноживши її і піднісши на якісно новий рівень. Для інвесторів відкриваються широкі можливості в налагодженні ділових зв’язків, а компанії знаходять довіру серед європейських країн і партнерів по всьому світу.
Незважаючи на те, що в Англії – значні податкові внески і досить суворі закони, популярність цієї країни для реєстрації компаній і запити з боку клієнтів не зменшуються.
Згідно з останніми дослідженнями (рейтинг економік від Світового банку Doing Business-2014), Велика Британія входить у топ-10 країн за легкістю ведення бізнесу. А якщо ще й брати участь у торгах на Лондонській фондовій біржі, це може залучити для компанії нові інвестиції. Усе це дає змогу Лондону змагатися з американським Нью-Йорком як одним із найбільших бізнес-центрів світу. Тому не дивно, що країна така популярна серед бізнесменів та інвесторів.
Що важливо знати про Англію як офшор
У Великій Британії, як і в інших юрисдикціях, можна зареєструвати нову компанію, а можна купити вже готовий бізнес. Різниця тільки в тому, що, реєструючи нову компанію, можна вибрати їй назву, а якщо купувати готову, то вона вже має свою назву і весь пакет документів. Звичайно, якщо вирішальну роль при виборі нової чи готової компанії відіграють строки реєстрації, то тут не обійтися без купівлі вже готової фірми, яка може перейти в розпорядження нового власника протягом декількох днів. Натомість реєстрація нової структури в середньому займає близько десяти днів. Проте необхідно враховувати, що перед купівлею готової компанії потрібно завжди перевіряти її історію щодо ймовірних боргів, проблем, нечистого ведення бухгалтерії та інших можливих нюансів, щоб потім не зіткнутися з низкою проблем і наслідків, до яких це може призвести.
Найпопулярнішими формами для реєстрації компаній в Англії є:
• товариство з обмеженою відповідальністю (Ltd),
• партнерство з обмеженою відповідальністю (LLP).
LLP – це поєднання податкової гнучкості та юридичної прозорості. Його можуть створити щонайменше дві особи (партнери), які при цьому не зобов’язані бути резидентами Великої Британії. Якщо компанія не здійснює своєї діяльності на території країни, вона не оподатковується. Партнерів компанії, якщо вони не є резидентами Великої Британії й також не ведуть бізнес на її території, не підлягають британському оподаткуванню. При цьому прибуток кожного партнера оподатковується у країні реєстрації (якщо партнер – юридична особа) або в країні проживання (якщо партнер – фізична особа), і партнери платять податки окремо, залежно від отриманого доходу.
Ltd – не менш відома й популярна форма компаній у Великій Британії. Таке товариство може створити одна особа, яка буде одночасно і директором, і акціонером, або, відповідно, дві особи (окремо акціонер і директор). Якщо компанію створює одна особа, тобто директор і одночасно акціонер, то при цьому директор не має права бути ще й секретарем компанії. Якщо компанія здійснюватиме свою діяльність у Великій Британії, вона підлягатиме британському оподаткуванню.
Сказати, яка з цих форм популярніша, неможливо, оскільки в них – різна мета. Якщо компанії необхідно буде довести свій статус резидента країни й отримати відповідний сертифікат резидентності, то для цього більше підійде Ltd. Якщо ж мета – виведення грошей в офшори, то це краще робити за допомогою партнерства LLP.
І незалежно від форми компанії у Великій Британії діють обов’язкові умови, яких повинні дотримуватися всі. До них, наприклад, належить наявність юридичної адреси в цій країні. А щоб уникнути накладення штрафних санкцій з боку державних органів, усі компанії, зареєстровані в Англії, зобов’язані здавати щорічний фінансовий звіт і проходити аудит.
Ті компанії, які планують здійснювати свою діяльність на території цієї країни, підпадатимуть під британське оподаткування за всіма своїми доходами, отриманими із джерел на території країни. Серед основних британських податків – такі:
• Податок на прибуток (прибутковий податок) – залежить від оподатковуваної суми: за суми доходу до 300 000 англійських фунтів стерлінгів (близько $500 000) ставка податку сягає 20%, від 300 000 і більше – 21%. До 21% ставку знизили тільки цього року, а раніше вона становила 23%.
Якщо порівняти ці ставки з європейськими країнами, то, наприклад, в Австрії, Данії, Словаччині та Нідерландах цей податок становить 20–25,5%, а в Німеччині, Латвії та Угорщині – від 10% залежно від суми оподатковуваного доходу.
ПДВ – стандартна ставка сягає 20%, але за певних умов її може бути знижено до 5% або до нуля. Стандартну ставку встановлюють на більшість товарів і послуг. Для деяких видів товарів, як-от дитячі крісла для автомобілів, паливо й енергія для житлових приміщень тощо, передбачено знижену ставку в розмірі 5%. Нульова ставка застосовується для таких товарів, як їжа, книжки, газети, журнали, одяг і взуття для маленьких дітей, а також для товарів спеціального призначення (скажімо, обладнання для інвалідів). Тому якщо сфера діяльності компанії підпадає під один із перерахованих вище товарів/послуг, ставку ПДВ для компанії може бути суттєво знижено.
Із податком на додану вартість (ПДВ) така ж ситуація, що й із прибутковим податком, якщо порівнювати з європейськими країнами. Так, в Австрії, Словаччині, Чехії, Німеччині, Нідерландах та Естонії податок, як і в Англії, досягає 20%, трохи менше (до 15%) він становить у Люксембурзі, і понад 20% (до 25%) – в Угорщині, Данії, Ірландії, Латвії та Польщі. При цьому в більшості цих країн також є градація податку залежно від виду товару (на деякі товари цей податок узагалі не встановлено).
Тому британські ставки прибуткового податку і ПДВ аж ніяк не можна назвати найвищими, радше середніми, враховуючи стабільність і солідність самого офшору.
Вибираючи Велику Британію як майбутню юрисдикцію для бізнесу, необхідно також знати, що інформація про власників компанії, тобто осіб, які реально керуватимуть компанією, є загальнодоступною. Тож при реєстрації краще скористатися номінальним сервісом (номінальним директором та акціонером). Це дасть можливість зберегти в таємниці інформацію про власників, а в державному реєстрі Великої Британії буде вказано відомості про номінального директора й акціонера компанії.
При цьому у Великій Британії середній рівень податкових ставок, а вартість реєстрації компанії – одна з найдешевших, якщо порівнювати з іншими європейськими країнами. А це відіграє вирішальну роль, коли необхідно зробити вибір на користь ціни і репутації.
Ірина Курганова, партнер міжнародної юридичної компанії Campio Group
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас