Інвестори виходять з активів держав, які страждають від російських санкцій - The Wall Street Journal — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори виходять з активів держав, які страждають від російських санкцій - The Wall Street Journal

Світ
1215
Інвестори прагнуть вийти з активів держав, економіки яких страждають від триваючого конфлікту навколо України, що вибиває з колії і без того ослаблені ринки, пише газета The Wall Street Journal.
Так, курси валют держав Центральної та Східної Європи, включаючи угорський форинт і польський злотий, знизилися до мінімальних за рік рівнів по відношенню до долара США. Інвестори активно продають ці валюти, очікуючи, що заходи, введені Росією у відповідь на західні санкції, негативно позначаться на економіках європейських emerging markets.
Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600, що піднявся 10 червня до шестирічного максимуму, з цього моменту впав на 4,2%.
Раніше цього місяця Росія ввела заборону на один рік на імпорт м’яса, фруктів і овочів, молока і молочних продуктів з країн – членів Євросоюзу, США та інших країн, що підтримують санкції щодо Росії.
Зростаючий конфлікт між Росією і Заходом додає невизначеності на ринки, ослаблені низькими темпами економічного зростання в єврозоні, а також очікуваним посиленням кредитно-грошової політики Федеральною резервною системою.
Ринки стають все більш нервозними, і інвестори змушені коригувати свої портфелі з урахуванням більш невизначеного середовища. Падіння цін активів поки не привернуло мисливців за вигідними угодами – це сигнал того, що багато інвесторів очікують погіршення ситуації в майбутньому, відзначають експерти.
“Економіка єврозони тільки почала відновлюватися, хоча і слабкими темпами, а тепер ми бачимо цю нестабільність біля її кордонів”, – відзначає портфельний керуючий Nuveen Asset Management Девід Чалупнік.
За словами експерта, його фонд рік тому робив ставку на те, що відновлення економік США та Європи підштовхне до зростання котирування акцій промислових компаній. Однак зросла напруженість у відносинах Росії та Заходу і слабкі показники цих компаній за другий квартал 2014 року змусили фонд минулого місяця продати позиції в промислових компаніях, орієнтованих на Європу.
“Ми визнали це хорошим моментом для виходу”, – зазначив Чалупнік.
Держави Східної Європи, значна частка експорту яких припадає на Росію, страждають від відтоку коштів інвесторів найбільш сильно.
Інвестиції в акції та облігації європейських emerging markets різко знизилися в серпні, роздрібні інвестори вивели з фондового ринку регіону близько $ 234 млн за період з 1 по 11 серпня, свідчать дані EPFR Global.
Для порівняння: минулого місяця приплив іноземних інвестицій в регіон склав $ 33 млн, у червні – $ 891 млн.
Курс польського злотого з 1 липня впав на 3%, угорського форинта – на 4%, чеської крони – на 4%.
Ряд інвесторів, між тим, активно купує активи, ціни яких, на їх думку, піднімуться в разі погіршення відносин між Росією і Заходом. Росія є одним з найбільших світових виробників паладію, нікелю та алюмінію, а також другим за обсягами поставок експортером нафти.
Введені проти Росії санкції поки не зачіпають сировинний сектор, однак експерти побоюються, що це може відбутися або що Росія введе заборону на експорт деяких видів сировини.
Ф’ючерси на паладій, вартість яких зазвичай чутлива до подій, що мають відношення до Росії, в понеділок підскочили до максимуму за 13 років і на закриття ринку склали $ 894,9 за тройську унцію.
Фонд Huntington Asset Advisors почав скуповувати акції таких компаній, як Rio Tinto Plc, Southern Copper Corp. і Vale, в розрахунку на те, що ціни на метали почнуть рости, якщо Росія припинить експорт, наприклад, нікелю та алюмінію.
“Загалом-то, ми купуємо акції цих компаній в якості страховки”, – говорить керуючий Huntington Asset Advisors Пітер Соррентіно.
В цілому більшість інвесторів впевнена в тому, що український конфлікт не пошириться на інші країни. У нинішній формі санкції торкнуться лише невеликої частки європейського виробництва, і готовність ЄЦБ стимулювати економіку, ймовірно, пом’якшить їх наслідки, відзначають інвестори.
“Наслідки будуть, однак, з урахуванням того, що ми знаємо, вони будуть тимчасовими і слабкими”, – говорить головний інвестиційний директор Alliance Bernstein Ден Лоуи.
За словами Д.Лоуі, його фонд не вносив жодних коригувань для відображення ризиків, пов’язаних з погіршенням відносин між Росією і Заходом. Фонд лише вжив заходів для хеджування ризиків в деяких сферах за допомогою опціонів “пут”, зазначив він.
Інші інвестори, однак, приймають ті чи інші заходи, боячись бути захопленими зненацька.
“Ситуація в Україні є воротами, які можуть перетворити геополітичні конфлікти в економічні проблеми”, – каже головний виконавчий директор BMO Private Bank Джек Еблін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас