Інфляція у Великобританії в липні сповільнилася більше, ніж очікувалося - до 1,6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великобританії в липні сповільнилася більше, ніж очікувалося - до 1,6%

Світ
65
Споживчі ціни у Великобританії в липні 2014 року зросли на 1,6% в річному вираженні після підвищення на 1,9% місяцем раніше, свідчать дані Національного статистичного управління (ONS) країни.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, прогнозували липневу інфляцію на рівні 1,8%.
У порівнянні з червнем споживчі ціни знизилися на 0,3% при очікуваному експертами зменшенні на 0,2%. У попередньому місяці інфляція склала 0,2%.
Інфляція у Великобританії залишається нижче цільового рівня Банку Англії, що становить 2%, з січня 2014 року, що дозволяє британському ЦБ не поспішати з підвищенням базової процентної ставки.
На серпневому засіданні Банк Англії зберіг ставку на рекордно низькому рівні в 0,5% річних, і глава Центробанку Марк Карні заявив, що час для посилення кредитно-грошової політики ще не настав.
“Поки інфляція знаходиться під контролем, Банк Англії зможе підвищувати ставку поступово, що дозволить економіці зберегти потужний ріст”, – відзначає економіст Berenberg Bank в Лондоні Роб Вуд.
Підйом індексу CPI Core, що не враховує ціни на продукти харчування, алкоголь, тютюн і енергоносії, в липні сповільнився до 1,8% з 2% в червні, прогноз експертів передбачав підвищення на 1,9%.
Скороченню споживчих цін у липні порівняно з попереднім місяцем сприяло падіння цін на одяг (5,7%), предмети домашнього вжитку (+1,5%), а також алкоголь і тютюнову продукцію (0,7%) і продукти харчування (0, 2%).
Роздрібні ціни (індекс RPI) знизилися в липні на 0,1% порівняно з попереднім місяцем і виросли на 2,5% в річному вираженні. Ринок також очікував зменшення першого показника на 0,1%, але прогнозував підйом другого на 2,6%. Саме індекс RPI використовується британськими роботодавцями при веденні переговорів про зарплату.
ONS звертає увагу на те, що різниця в динаміці індексів CPI і RPI пов’язана з урахуванням витрат на житло в RPI, а також різними частками авіаційних зборів, страхування і цін на бензин.
У вівторок також були оприлюднені офіційні дані про зміну цін на житло і цін виробників у Великобританії.
За відомостями ONS, житло у Великобританії в середньому подорожчало в червні на 10,2% після підвищення на 10,4% в травні. Експерти, опитані Bloomberg, також чекали зростання на 10,2%.
Ціни виробників Великобританії на сировинні та проміжні товари (індекс PPI Input) знизилися в липні на 1,6% до червня і на 7,3% в порівнянні з тим же місяцем 2013 року. Консенсус-прогноз вказував на падіння першого показника на 1%, другого – на 6,4%.
Ціни виробників на готову продукцію (індекс PPI Output) опустилися на 0,1% як в помісячному, так і в річному вираженні, тоді як експерти прогнозували перший показник на 0,1% і не очікували зміни другого.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас