Банки єврозони у вересні та грудні залучать кредити в рамках TLTRO на 250 млрд євро - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки єврозони у вересні та грудні залучать кредити в рамках TLTRO на 250 млрд євро - прогноз

Кредит&Депозит
137
Європейські банки у вересні та грудні 2014 року можуть залучити кредити Європейського центрального банку (ЄЦБ) в рамках програми цільового довгострокового кредитування (TLTRO) під фіксовану процентну ставку на загальну суму 250 млрд євро, прогнозують експерти Morgan Stanley.
Найбільша частина запозичень в рамках цієї програми, на думку експертів, припаде на частку банків периферійних країн єврозони.
“Інтерес до програми TLTRO величезний, – відзначає банківський аналітик Morgan Stanley Х’ю ван Стініс. – Ми очікуємо, що основну частину коштів залучать банки з периферійних країн єврозони, оскільки це дозволить їм суттєво скоротити вартість запозичення, і сподіваюся, це знайде відображення в реальній економіці у формі зниження процентних ставок”.
У червні ЄЦБ оголосив про радикальні заходи, покликані пожвавити кредитування реальної економіки і зберегти низьку вартість запозичення, особливо для європейської периферії.
За підсумками засідання 5 червня Європейський Центробанк знизив базову процентну ставку за кредитами з 0,25% до 0,15% річних, оновивши рекордно низький рівень. Ставка по депозитах вперше в історії валютного блоку стала негативною – вона була зменшена з нуля до мінус 0,1%. Крім цього банк змінив ставку по маржинальним кредитами до 0,4% з 0,75%.
Глава ЄЦБ Маріо Драгі оголосив в ході прес-конференції за підсумками червневого засідання про намір провести кілька раундів TLTRO, причому передбачалося, що початкова сума складе 400 млрд євро. Пізніше голова ЄЦБ заявив, що обсяг цієї програми може перевищити 850 млрд євро.
Європейський ЦБ в кінці 2011 – початку 2012 року надав банкам регіону довгострокові кредити на суму більше 1 трлн євро, щоб запобігти фінансовій кризі. Тим не менш, це не призвело до зростання обсягів кредитування бізнесу – банки витратили дешеві кошти, залучені у ЄЦБ на покриття своїх втрат, а також збільшення капіталу.
Згідно з даними Royal Bank of Scotland, з 2009 року банки єврозони скоротили кредитування бізнесу в цілому на 561 млрд євро, причому найбільш істотно знизилося кредитування малого та середнього бізнесу.
Деякі експерти критикували банки за використання коштів, залучених у ЄЦБ, в операціях carry trade, зокрема, в інвестуванні дешевих грошей в облігації з більш високою прибутковістю, замість кредитування бізнесу і споживачів.
За словами Х. ванн Стініса, аналогічні ризики існують і в ставленні нинішнього раунду кредитування, хоча прибутковості боргових зобов’язань держав єврозони різко знизилися за останні два роки.
“Ми думаємо, що банки можуть спрямувати кошти від TLTRO в дворічні облігації, перш ніж почнуть нарощувати кредитування середнього та малого бізнесу”, – відзначає експерт.
М.Драгі, презентуючи програму TLTRO, заявив, що її метою є підвищення обсягів кредитування компаній, тому до звітності банків будуть пред’являтися додаткові вимоги, і ЦБ буде проводити перевірки цільового використання наданих коштів.
Термін погашення по всіх раундів TLTRO – вересень 2018 року, тобто кредити будуть надані приблизно на 4 роки, розподіл пройде у вересні та грудні 2014 року. Спочатку банки зможуть позичати в ЄЦБ в рамках цієї програми 7% сукупного обсягу кредитування в країнах єврозони в приватному секторі (без урахування фінансового сектора та іпотечних кредитів фізичним особам) станом на 30 квітня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас