МОЗ ініціює створення реєстру лікарів і системи лікарського самоврядування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ ініціює створення реєстру лікарів і системи лікарського самоврядування

Казна та Політика
893
Міністерство охорони здоров’я України ініціює створення системи лікарського самоврядування та реєстру лікарів, держателем якого виступатиме професійна організація лікарів.
Про це повідомив міністр охорони здоров’я Олег Мусій.
“В Україні системою охорони здоров’я управляє держава у вигляді міністерства та управлінь охорони здоров’я на місцях, які підпорядковані місцевим держадмінстраціям. В інших країнах, крім держави, системою охорони здоров’я управляє і професійне співтовариство. Лікарське самоврядування – це створена відповідно до закону корпоративна професійна організація лікарів, яка надаватиме дозвіл на здійснення лікарської діяльності на території України, що, по суті, і є ліцензією”, – сказав він.
За словами міністра, “студент, який закінчив медуніверситет, отримав диплом і лікарську спеціальність, після надання в цю організацію певного переліку документів автоматично вноситиметься до реєстру лікарів України. Після внесення до реєстру йому автоматично буде видано свідоцтво на право здійснення лікарської діяльності на території України”.
Крім того, щорічно в реєстр вноситимуться дані про підвищення кваліфікації лікаря, а також про його участь в конференціях, наукових роботах та інша інформація, на основі якої будуть нараховуватися бали.
“За рік потрібно буде набрати визначену самими лікарями кількість балів. Якщо ви не набрали такої кількості, лікарська організація забере у вас право на здійснення лікарської діяльності. Така система дасть можливість постійно підвищувати кваліфікацію всіх лікарів і нести відповідальність за якість надання медичної допомоги”, – сказав він.
За словами О.Мусій, проект закону про лікарське самоврядування відпрацьований і схвалений Всеукраїнським лікарським товариством, багатьма вузькопрофільними лікарськими асоціаціями. Остаточний варіант проекту поданий на розгляд парламентського комітету з питань охорони здоров’я.
“Єдине, на чому я міг би наполягати, це використання історичної назви організації лікарів України, що має більш ніж 100-річну історію – Всеукраїнське лікарське товариство (ВЛТ)”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас