Через санкції Заходу росіяни понесли гроші в іноземні банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через санкції Заходу росіяни понесли гроші в іноземні банки

Кредит&Депозит
1905
У липні відбувся помітний приплив приватних вкладів в російські «дочки» іноземних банків. У відносному вираженні він перевищив приріст і по системі в цілому, і по держбанкам зокрема. Експерти вважають, що так громадяни відреагували на санкції щодо держбанків.
У липні сукупний об’єм внесків в російських банках виріс на 1,4%. При цьому «дочки» іноземних банків показали приріст вище ринку, випливає з їх звітності (форма 101), розміщеної минулої п’ятниці на сайті ЦБ. Найвищі темпи виявилися у Сітібанку (+ 4,5%), Нордеа Банку (+ 8,8%) і ОТП Банку (+ 3,4%, див. таблицю). При цьому жоден із зазначених банків не підвищував в липні ставки по депозитах. Як відзначає директор департаменту роздрібних продажів сегментів і маркетингу ЮніКредит Банку Світлана Пирожкова, щотижневий приплив у термінові вклади в червні-липні цього року більш ніж в два рази вище, ніж за відповідний період 2013 року.
В Нордеа Банку на 18,3% зросли залишки на рахунках фізосіб і на 7% – термінові депозити. Приплив вкладів в Сітібанку забезпечили термінові депозити резидентів (+ 11,5%) та нерезидентів (+ 3,06%). В ОТП Банку найбільше зросли вклади нерезидентів – на 5,07%.
Держбанки також відчули, приплив вкладів у липні, але він був на рівні ринку або навіть нижче. На 0,5% збільшився обсяг коштів фізосіб в Ощадбанку, на 1,7% – в ВТБ24, на стільки ж в Банку Москви. Россельхозбанк (РСХБ) показав приріст вище – 3,9%.
30 липня влада США впровадила санкції щодо трьох російських держбанків – ВТБ, Банку Москви і РСХБ. Зокрема, Мінфін США заборонив американським громадянам і компаніям здійснювати операції з новими борговими зобов’язаннями цих кредитних установ. 31 липня ЄС ввів секторальні санкції проти Сбербанку, ВТБ, Газпромбанку, РСХБ і ЗЕБа.
Офіційно представники «дочок» іноземних банків пояснюють приплив цікавими умовами депозитів і не пов’язують його з санкціями. Зокрема, так відповіли РБК представники Райффайзенбанку, ЮніКредит Банку, ОТП Банку. На думку заступника голови правління банку «Нордеа» Андрія Мальцева, зростання вкладів може бути також пов’язане з тим, що клієнти повертають назад в депозити ті кошти, які в березні були виведені з вкладів і, наприклад, конвертовані у валюту.
Однак в неофіційній розмові з РБК співробітники деяких із зазначених банків відзначили, що високі показники приросту можуть бути пов’язані з введенням санкцій відносно держбанків і загостренням української кризи. «Ми не робили нічого екстраординарного, наприклад, не було спеціальної рекламної кампанії, підвищення ставок. Геополітична ситуація в Росії не найпростіша, напевно, вона накладає відбиток і на банківський сектор. Вкладники вважають, що санкції Заходу щодо російських банків набагато більш вірогідні, ніж російські санкції проти західних», – говорить один з топ-менеджерів.
За словами співробітника іншої «дочки» великого зарубіжного банку, в іноземні банки могли перевести кошти громадяни, у яких бізнес в Росії, але при цьому він зав’язаний на зовнішньоекономічних зв’язках. «Загроза посилення санкцій проти держбанків могла їх змусити підстрахуватися і перекласти гроші в зарубіжні «дочки», – відзначає він. Також банкір додає, що росіяни часто використовують західні банки як брокерів: «Громадяни вийшли з акцій, різко подешевшали в червні, а їхні гроші осіли на депозитах».
Заступник гендиректора Інтерфакс-ЦЕА Олексій Буздалін не виключає, що на ринку може намітитися тенденція перетікання вкладів: «Деякі вкладники держбанків для того, щоб диверсифікувати ризики, переводять свої депозити в альтернативні банки, якими і є «дочки» іноземних банків». В цілому в банківській системі зараз наростають ризики і відбувається перетік вкладів з невеликих банків в більш великі та надійні – іноземні якраз такі, вважає експерт.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас