Назад у 80-ті: в Польщу повернулася дефляція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назад у 80-ті: в Польщу повернулася дефляція

Казна та Політика
3334
Споживчі ціни в Польщі в липні впали вперше з початку 1980-х років, що підсилює позиції прихильників скорочення ставок в найближчі місяці.
Споживчі ціни впали на 0,2% в порівнянні з аналогічним періодом роком раніше після зростання на 0,3% в червні, свідчать офіційні дані.
Показник відповідає очікуванням аналітиків, опитаних агентством Bloomberg. У місячному вираженні ціни впали на 0,2% з червня.
Дефляція в Польщі в III кварталі була передбачена десятьма членами Ради з грошової політики, яка минулого місяця заявила, що тимчасове падіння цін не призведе до зниження ставок.
Ризик тривалої дефляції зріс, відколи Росія заборонила імпорт фруктів і овочів з Польщі, а потім продовжила ембарго на інші продовольчі товари з країн Європейського союзу.
Нагадаємо, за підсумками останнього засідання Європейський центральний банк зберіг базову процентну ставку на рівні 0,15%, як і очікувалося, і не змінив інші ключові ставки, йдеться в повідомленні регулятора.
У червні вперше в історії єврозони ставка за депозитами знижена до негативної: ЄЦБ опустив її з 0 до -0,1%, як і прогнозувалося.
Ставка по маржинальних кредитах також не змінилася з попереднього значення в 0,4%.
Нові заходи Європейського центрального банку, орієнтовані на підвищення економічного зростання і рівня інфляції в єврозоні, не додали оптимізму європейському бізнесу
У своєму виступі Маріо Драгі зазначив, що ризики єврозони залишаються на мінімальних значеннях. Зокрема, геополітичні ризики мають потенціал до зростання, на ці процеси можуть негативно вплинути зростання цін на енергоносії і зниження глобального попиту на продукцію єврозони. Ще один негативний ризик пов’язаний з недостатністю структурних реформ в країнах єврозони, а також зі зниженням внутрішнього попиту нижче прогнозованого рівня.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас