Підконтрольний російському бізнесменові Фартушняку офшор збільшив частку в Agrokultura до 47% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підконтрольний російському бізнесменові Фартушняку офшор збільшив частку в Agrokultura до 47%

Фондовий ринок
406
Інвестиційна компанія Steenord Ltd., (Британські Віргінські о-ви) збільшив свою частку в акціонерному капіталі шведської агрокомпанії з активами в Україні та Росії Agrokultura AB до 27,5%, повідомляється на веб-сайті останньої.
Agrokultura вказує, що Steenord підконтрольна російському бізнесменові українського походження Миколі Фартушняку – співзасновнику і співвласникові роздрібної мережі “Спортмастер”. Її новий найбільший акціонер підтримує схвалену радою директорів стратегію розвитку Agrokultura, спрямовану на поліпшення операційної діяльності, не виключаючи при цьому можливості продажу деяких активів, якщо такий продаж буде сприяти максимізації вартості бізнесу.
Steenord також розділяє прихильність ради директорів до дотримання вимог фондової біржі, на якій торгуються акції Agrokultura, в тому числі вимогу здійснення при необхідності обов’язкового викупу цінних паперів у інших акціонерів.
Крім того, Agrokultura повідомила про висунення новим найбільшим акціонером свого представника до її ради директорів – Ахіма Лукаса (Achim Lukas). До позачергових зборів акціонерів, яке, як очікується, схвалить призначення А.Лукаса, останній буде відвідувати збори ради як спостерігач.
А.Лукас до 2012 року обіймав посаду виконавчого директора ГК “Продімекс” (РФ) – крупного оператора на цукровому ринку Росії. Він також має 15-річний досвід на керівних посадах в компанії Nordzucker AG, другому найбільшому виробнику цукру в Європі.
Як повідомлялося, рада директорів Agrokultura 28 липня 2014 р. заявила про намір застосувати надану їй загальними зборами акціонерів право на емісію 7 млн ​​254,472 тис. нових акцій (більше 5,2% випущених цінних паперів) існуючого номіналу 5 шведських крон.
Передбачалося, що нові цінні папери будуть запропоновані ряду інвесторів компанії, які поділяють стратегію ради директорів щодо її розвитку. Очікувалося, що угода може відбутися до позачергових зборів акціонерів, запланованих на 14 серпня 2014 року.
Разом з тим офшор Steenord Ltd. 31 липня скупив близько 27,5% акцій агрокомпанії. Після повідомлення Agrokultura про незгоду з оголошеною додемісією рада директорів відмовився від відповідних намірів.
Раніше Agrokultura повідомляла, що розташовує непідтвердженими даними про те, що Н.Фартушняк придивлявся і до інших активів в Україні з наміром консолідувати за допомогою позабіржових угод.
Шведська агрокомпанія Agrokultura (раніше – Alpcot Agro) зареєстрована в 2006 році, володіє активами в Україні та Росії.
За підсумками 2013 р. Agrokultura збільшила чистий збиток в 2,6 рази в порівнянні з 2012 роком – до 262 млн шведських крон. Її дохід на тлі зниження цін на аграрну продукцію знизився на 8% і склала 617 млн ​​шведських крон.
ГК “Спортмастер” працює на оптовому і роздрібному ринку продажу спортивних товарів. Мережа “Спортмастер” об’єднує понад 400 магазинів більш ніж в 170 містах Росії, України (порядку 30 магазинів майже в 20 містах країни), Білорусії і Казахстану.
ГК “Продімекс” створена в 1992 році. До її складу входять 15 цукрових заводів у Воронезькій, Білгородській, Орловській, Тульській і Пензенській областях, Краснодарському, Ставропольському краях, а також в Башкирії. Група є одним з провідних виробників цукру в Росії. Експерти оцінюють її частку на ринку майже в 20%. Переробні активи холдингу знаходяться на балансі ВАТ “Об’єднана цукрова компанія”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас