Російська митниця розпочала масову перевірку ввезеної в країну електроніки і комп'ютерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська митниця розпочала масову перевірку ввезеної в країну електроніки і комп'ютерів

Світ
2453
Головне управління митного контролю після випуску товарів і головне управління з боротьби з контрабандою Федеральної митної служби (ФТС) Росії організували перевірки законності ввезення в країну електроніки та комп’ютерної техніки, реалізованої на російському ринку.
“Виїзні перевірочні заходи здійснені одночасно у відношенні 11 складських об’єктів, розташованих в регіонах діяльності Далекосхідного, Сибірського, Приволзького, Уральського, Центрального, Південного митних управлінь, призначено 14 виїзних митних перевірок. Митні перевірки триватимуть до кінця вересня 2014 року”, – йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті “ФТС”.
У проведенні перевірочних заходів задіяні підрозділи митного контролю після випуску товарів і оперативно-розшукові підрозділи Іркутської, Єкатеринбурзької, Московської обласної, Володимирської, Тульської, Татарстанської, Самарської, Новосибірськоої, Хабаровської, Ростовської митниць.
В ході проведення оглядів в складських приміщеннях виявлено більше 2,2 млн одиниць електроніки та комп’ютерної техніки, що підлягає перевірці на легальність її ввезення в РФ.
“Комплексні заходи проводяться з метою припинення каналів нелегального ввезення товарів, виявлення схем ухилення від сплати до бюджету митних та податкових платежів, а також захисту інтересів російських споживачів”, – зазначають в ФТС.
РБК нагадує, що в липні росіяни втратили можливість замовляти в інтернеті смартфони, планшети і ноутбуки, несертифіковані для продажу в Росії.
Ульянівська митниця завела адміністративну справу проти 25-річного жителя Ульянівська Євгена Яруткіна, який купив в німецькому інтернет-магазині смартфон Motorola Moto G. Справа була порушена за статтею 16.3 Кодексу про адміністративні правопорушення (недотримання заборон та (або) обмежень на ввезення товарів). Згідно КоАП, Яруткіну загрожує адміністративний штраф в 1,5-2,5 тис. рублів. В computeruniverse.net телефон Moto G коштує 171 євро (майже 8 тис. рублів).
Яруткін замовив Moto G на computeruniverse.net 15 травня, а про адміністративне правопорушення дізнався 8 липня. Він вже побував в ульянівському відділенні Федеральної служби безпеки – там йому “пообіцяли допомогти”. Через кілька днів співробітник ФСБ повідомив Яруткіну по телефону, що отримати свій смартфон він не зможе, і на майбутнє порадив просити інтернет-магазини не вказувати в документах точну назву моделі, а писати просто “мобільний телефон” або “стільниковий телефон”.
Будь-який смартфон або ноутбук є, по суті, шифрувальним засобом, пояснює фахівець з інформаційної безпеки Cisco Олексій Лукацький. За російськими законами ці засоби вимагають спеціального оформлення для ввезення та вивезення з території Митного союзу, в який входить Росія, – відповідні поправки набули чинності в серпні 2012 року. Тепер ФСБ перед початком продажів будь-якого такого пристрою повинна провести спеціальну перевірку і видати нотифікацію, пояснив експерт.
Проблеми із законом через пристрої без нотифікації ФСБ можуть бути і в тих, хто не замовляв їх в інтернет-магазинах. За словами Лукацького та адвоката Московської колегії адвокатів “ЮрСіті” Віталія Шакина, на кордоні можуть оштрафувати будь-якого власника несертифікованого смартфона, навіть якщо він був придбаний раніше, якщо він не був задекларований при проходженні митниці. Штраф може скласти більше половини ціни пристрою відповідно до статті 16.2 КоАП (недекларування або недостовірне декларування товарів).
Перевірка ФТС проходить на тлі “санкційної війни” Росії і Заходу. Уряд Россі 7 серпня ввів заборону на імпорт ряду іноземних продуктів (терміном на один рік). Прем’єр-міністр Дмитро Медведєв заявив, що російська влада готова ввести “захисні заходи” в авіабудуванні, суднобудуванні, автомобільній промисловості і інших галузях.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас