Транснафта: Зупинка транзиту російської нафти через Україну - санкції для країн ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транснафта: Зупинка транзиту російської нафти через Україну - санкції для країн ЄС

Енергетика
2675
Росія зможе переорієнтувати потоки транзиту нафти в разі заборони її транзиту територією України, але країни ЄС, які купують російську нафту, зіткнуться з більш високими витратами, заявив прес-секретар “Транснафти” Ігор Дьомін.
Він зазначив, що через Україну прокачується близько 14 млн тонн російської нафти в річному обчисленні, і Росія зможе переорієнтувати ці обсяги через порт Усть-Луга (близько 7 млн тонн) на Балтійському морі і північну гілку нафтопроводу “Дружба” (ще близько 7 млн тонн), яка проходить по території Білорусії.
За словами І.Дьоміна, в разі припинення транзиту найбільших збитків зазнають Словаччина та Чехія, які отримують по українському напрямку 8-9 млн т російської нафти, а також Угорщина, що закуповує близько 6 млн т нафти.
Ще приблизно 0,7 млн т нафти купує Боснія і Герцеговина.
І.Дьомін зазначив, що цим країнам доведеться транспортувати нафту іншими маршрутами – через хорватський порт Омішаль (Угорщина) або словенський порт Трієст (Чехія), проте транспортування по цих маршрутах виявиться дорожче для споживачів приблизно на $10 за барель.
“З точки зору прийому нафти в систему, на “ Транснафту” такі санкції не вплинуть. Це будуть санкції проти Угорщини, Чехії та Словаччини”, – зауважив він.
У п’ятницю Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що санкції, які пропонує ввести Кабінет міністрів стосовно Росії, можуть включати заборону на авіаперельоти і транзит ресурсів через українську територію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас