Через санкції кондитерська продукція в Росії подорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через санкції кондитерська продукція в Росії подорожчає

Аграрний ринок
309
Заборона на постачання продовольчих товарів з ЄС і США призведе до зростання цін на кондитерську продукцію в РФ у зв’язку із залежністю підприємств галузі від імпорту сировини з цих країн, вважають учасники ринку.
“На мій погляд, введені санкції негативно вплинуть на галузь. Справа в тому, що у нашої компанії частка імпортної сировини становить 35%. В основному це горіхи, сировина, фрукти, які завозяться з Євросоюзу. Деякі сировинні сегменти, які ми купуємо за кордоном, у нас не виробляються. Приміром, каліфорнійський мигдаль – ані в Росії, ані в близькому зарубіжжі його не вирощують”, – повідомив “Интерфаксу” начальник постачання кондитерської фірми “Лиронас” (Самара) Андрій Завидов.
На сьогодні компанія веде переговори з дистриб’юторами і аналізує ситуацію. “Звісно, будемо шукати аналоги, тому що не можемо зупинити виробництво. Думаю, мінімальний термін переорієнтації на новий ринок може забрати близько 2-3 місяців. Швидше за все, поки ми будемо шукати заміну, собівартість нашого продукту підніметься близько на 10-15%”, – додав А.Завидов.
“На нас дуже сильно вплинуть введені санкції. 80% сировини, необхідної для виробництва солодощів – імпортні. А мигдаль, який ми закуповуємо, повністю американський. Частина сировини привозиться з Латинської Америки, з Ірану. Однак біда в тому, що зараз всі автомобілі з сировиною стоять в Гамбурзі і не можуть звідти виїхати. Гадаю, що введені санкції призведуть до скорочення асортименту, що боляче вдарить по споживачах”, – заявив агентству генеральний директор фабрики “Самарский кондитер” Владислав Коновалов.
Крім того, санкції вплинуть на зростання цін на кондитерську продукцію. Ціни будуть прямо залежати, в тому числі, й від вартості сировини (розрахованої у валюті). “Можу сказати, що вже зараз ціни на каліфорнійський мигдаль збільшилися на 15%, а на чорнослив, який ми частково закуповуємо за кордоном, на 12%”, – додав В.Коновалов.
Між тим, каліфорнійські виробники мигдалю висловлюють заклопотаність через російське ембарго на поставку продовольства з США. У 2013 році РФ посіла восьме місце в списку найбільших імпортерів мигдалю з Каліфорнії, обсяг поставок становив $102,4 млн, повідомляють іноземні ЗМІ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас