Російське ембарго може знизити ціни на продукти в ЄС - ABN Amro — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російське ембарго може знизити ціни на продукти в ЄС - ABN Amro

Аграрний ринок
483
Заборона на ввезення до Росії сільськогосподарської продукції та продовольства з Європейського союзу може призвести до зниження європейських цін на продовольство, прогнозує ABN Amro Bank NV, огляд аналітика якого наводить агентство Bloomberg.
Російське ембарго викличе надлишок виробничих потужностей, що підстьобне зниження цін на європейському ринку, йдеться в огляді аналітика по сільському господарству і продовольству ABN Amro Франка Рійкерса.
Нідерландські виробники і постачальники повинні зайняти в Євросоюзі нішу високоякісних продуктів харчування, зазначає голландський банк.
Нідерланди продають у Росію такі види сільгосппродукції, як м’ясо та молоко, цибулю, квіти і рослини.
У липні темпи зростання споживчих цін у єврозоні сповільнилися до 0,4% річних – мінімуму з жовтня 2009 року. Продукти харчування, алкоголь і тютюн подешевшали на 0,3%.
Водночас представник Єврокомісії Роджер Вейт повідомив в четвер, що частка РФ в експорті сільгосппродукції ЄС становить менше 10% – приблизно 11 млрд євро із загальної суми в 120 млрд євро.
“У Росію йде лише менше 10% європейського експорту сільгосппродукції. ЄС поставляє в РФ в основному фрукти, овочі та сири”, – зазначив Р.Вейт.
Як повідомлялося, у середу президент Володимир Путін підписав указ “Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації”. Зокрема, цим указом забороняється або обмежується на один рік ввезення до Росії сільгосппродукції, сировини і продовольства з країн, що приєдналися до санкцій проти Росії.
У четвер став відомий список продукції, яка підпала під заборону. До переліку увійшли молоко і молочні продукти, м’ясо ВРХ, свинина, м’ясо птиці, фрукти і овочі, горіхи, ковбаси. Росія на рік забороняє постачання на свій ринок цієї продукції з країн Євросоюзу, США, Канади, Австралії, Норвегії.
Поставки свинини, що була основною статтею європейського продовольчого експорту в РФ, були заборонені раніше у зв’язку з окремими випадками африканської чуми свиней, зафіксованими в Польщі, Литві та Латвії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас