"Нафтогаз" розраховує на скасування в Стокгольмі умови "бери або плати" - в контракті з "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" розраховує на скасування в Стокгольмі умови "бери або плати" - в контракті з "Газпромом"

Енергетика
760
Україна розраховує на скасування Стокгольмським арбітражем умови “бери або плати” в контракті на купівлю природного газу між НАК “Нафтогаз України” і ВАТ “Газпром”, повідомив голова правління держхолдингу Андрій Коболєв.
“Ми збираємося її (умову – ІФ) просто зняти. В нашому випадку для цього є дуже сильний аргумент. У 2013 році “Газпром” продав через іншого посередника (Ostchem Дмитра Фірташа – ІФ) 12 млрд куб. м газу на український ринок і зовсім за іншою ціною… Як ми можемо говорити про принцип “бери або плати” для українського ринку, коли на цьому ж ринку “Газпром” пропонує нам одну ціну, а іншому дилеру – ціну набагато нижчу?”, – сказав він в опублікованому в четвер інтерв’ю російському виданню “Ведомости”.
За його словами, навіть в разі збереження цієї умови мінімальна планка закупівлі Україною природного газу за нинішніх умов повинна бути суттєво знижена.
“Цей обсяг як мінімум має бути набагато менше. Умова “бери або плати” має сенс лише на конкурентних ринках, де є декілька постачальників газу. Цей принцип захищає постачальників від того, щоб їхні обсяги на ринку не витісняли конкуренти. У випадку України це не так. Не було протягом попередніх років інших постачальників газу, крім “Газпрому”. Тобто падіння продажів “Газпрому” на українському ринку відбувалося не тому, що Україна заміняла його на газ іншого постачальника, а тому, що ціна “Газпрому” не дозволяла розміщувати його обсяги на українському ринку”, – зазначив А.Коболєв.
“Який сенс відбирати за “бери або плати” той обсяг, який продати не можна? Спалити його, чи що? Експортувати не можна, внутрішні споживачі не беруть, що з ним робити? Тому ми як дилер не маємо іншого вибору, як не брати додатковий газ. І ця позиція досить сильна”, – додав він.
Як повідомлялося, постачання природного газу ВАТ “Газпром” на адресу НАК “Нафтогаз України” у 2013 році становили 12,9 млрд куб. м, підконтрольний Дмитру Фірташу Ostchem закупив 12,9 млрд куб. м, з Європи було імпортовано 2,1 млрд куб. м природного газу.
“Газпром” оцінює суму недобору “Нафтогазом” газу в 2012 і 2013 рр. за умовою “бери або плати” (take-or-pay) у $18 млрд ($7 млрд і $11 млрд відповідно).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас