Американські компанії цього року витратили на викуп акцій $211 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські компанії цього року витратили на викуп акцій $211 млрд

Фондовий ринок
150
Від початку року американські компанії, що входять до індексу Standard & Poor’s 500, витратили $211 млрд на викуп власних акцій, сподіваючись підняти їхнє котирування, при цьому найбільшу вигоду від такого заходу отримав Apple Inc.
У першому кварталі компанії з індексу скупили акцій на $159 млрд, що стало рекордною сумою з третього кварталу 2007 року.
Виробник iPhone в січні-березні витратив на викуп акцій $18 млрд, при цьому від початку квітня його акції збільшилися в ціні на 25%. Це максимальне зростання серед 20 лідерів за обсягом викупу від 1998 року, за даними S&P.
Фірми користуються практично нульовими базовими ставками за кредитами і величезними запасами грошових коштів, щоб вкласти їх у власні акції, таким чином зменшивши їхню кількість в обігу і збільшивши показник прибутку в розрахунку на один папір. Обсяг вільних коштів на балансі компаній, за винятком підприємств фінансового, комунального та транспортного секторів, на кінець минулого року становив рекордні $1,3 трлн.
“Це досить примітивний спосіб поліпшити показники, і, звичайно ж, я б вважав за краще, щоб бізнес зростав через збільшення виручки, – висловив свій скептицизм старший аналітик Wells Fargo Скотт Рен. – Але з темпами зростання ВВП у 2-2,5% компанії роблять все, що можуть, щоб рухатися далі”.
Як показує статистика, інвестиції у власні акції окупаються – папери 100 компаній із S&P 500 з максимальним співвідношенням обсягів програм викупу до капіталізації в середньому подорожчали на 5,5% від початку року проти зростання індикатора на 4,9%.
Microsoft Corp. витратив на викуп акцій $3 млрд у 2013 році, й відтоді його акції подорожчали на 16%. LyondellBasell Industries підвищив капіталізацію на 35%, витративши $3,1 млрд. Водночас Exxon Mobil, Boeing Co. і Ebay, що також здійснювали масштабні викупи, від початку року втратили в ринковій вартості.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас