Детройт Великий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Детройт Великий

Кредит&Депозит
1805
Ростов Великий може стати першим в Росії містом-банкрутом: сума позову будівельної компанії до міста перевищує його чистий річний дохід. Якщо адміністрація Ростова не знайде рішення, в Росії може з’явитися свій Детройт.
Ростов Великий можуть визнати банкрутом, якщо місто не погасить борги, повідомив цього тижня обласної портал «Ярновості».
«Арбітражний суд задовольнив позов ТОВ «Яртехбуд» до адміністрації міста на суму понад 130 млн руб., при цьому чистий річний дохід Ростова становить всього близько 100 млн руб., – йдеться в замітці ресурсу. – На даний момент, якщо місто не розрахується за боргами, його рахунки можуть бути заарештовані, розпочнеться опис майна».
У 2008-2009 роках Ростов отримав федеральну субсидію на забезпечення автомобільними дорогами нових мікрорайонів масової малоповерхової і багатоквартирної забудови, сума якої становила 401,766 млн руб. Для реалізації завдання адміністрація міста уклала контракт із замовником-забудовником – ТОВ «Роспоставка». Генеральним підрядником виступило ТОВ «Яртехбуд», пишуть «Ярновості».
За інформацією порталу, за допомогою деяких операцій компанії виводили отримані ними муніципальні гроші на рахунки фізичних осіб, а безпосередньо на роботи витратили тільки 9% отриманих бюджетних коштів. За результатами аудиту адміністрація виявила, що сума договору завищена на 342 млн руб.
«За матеріалами перевірки слідчі органи в серпні 2009 року відкрили кримінальну справу за фактом шахрайських дій, вчинених в особливо великому розмірі невстановленими особами при виконанні муніципальних контрактів, – повідомляє портал. – Через проведення перевірок оплата робіт в 2010 році не проводилася, а в кінці 2010 року федеральні кошти на суму 170,750 млн руб. були повернуті департаментом дорожнього господарства до федерального бюджету».
Через недоотримання коштів, які адміністрація не виплачувала внаслідок слідчих дій, «Яртехбуд» звернувся до суду, який після низки розглядів 12 квітня 2014 року постановив, що адміністрація міста заборгувала будівельній компанії велику суму.
Як вдалося з’ясувати «Газеті.Ru», між компанією «Яртехбуд» та адміністрацією Ростова дійсно триває судовий розгляд. На порталі «Росправосуддя», що публікує судові рішення, останній документ з судового розгляду між компанією і адміністрацією міста датований 12 квітня 2014 року. Тоді арбітражний суд Ярославської області постановив «стягнути з адміністрації міського поселення Ростов на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Яртехбуд» 26 269 088,90 руб. – відсотки за користування чужими грошовими коштами».
Також суд ухвалив рішення «продовжити нарахування відсотків на суму заборгованості в розмірі 106 137 732,97 руб. з 26.02.2014 до моменту фактичного виконання зобов’язання із застосуванням ставки рефінансування ЦБ РФ – 8,25%».
Сума, яку вимагав позивач, адміністрація Ростова не заперечила, зазначається в документі. Виконавчий лист мав бути виданий після набрання рішенням суду законної сили. Рішення суду могло бути оскаржене в місячний строк з дня його прийняття у Другому арбітражному апеляційному суді міста Кірова, але документів про апеляцію з боку адміністрації Ростова виявлено не було.
Однак в.о. голови міського поселення Ростов (на час відпустки мера Костянтина Шевкопляса) Надія Соколова розповіла «Газеті.Ru», що апеляцію представники адміністрації все ж подавали. «Ми подавали документи в Нижній Новгород, пройшли всі інстанції. Єдине, що ми поки не зробили, – не подали апеляцію до президії Верховного суду, але це питання вже стоїть на порядку денному», – пояснила Соколова.
Паралельно з позовами з виплат боргів за надані «Яртехбудом» послуги триває й інший розгляд, в якому фігурує та сама компанія. 3 липня 2014 року той же Арбітражний суд Ярославської області прийняв заяву «Ростовавтодора» про порушення провадження у справі про банкрутство «Яртехбуду». Судовий розгляд про неспроможність компанії має відбутися 1 жовтня 2014 року.
Отримати оперативний коментар від керівництва ТОВ «Яртехбуд» не вдалося.
Мер Ростова Костянтин Шевкопляс раніше зміг відповісти, що тепер буде робити місто і як далі може розвиватися ситуація.
«Якщо розпочнеться провадження за виконавчими листами, я навіть гублюся у здогадках, що нам робити, – повідомив мер. – Якщо судові пристави прийдуть з описом, це вкрай нехороша ситуація… Якщо зараз ми доведемо її до критичної точки, то практично паралізуємо всі програми з утримання вулиць, доріг. Я навіть не можу уявити, чим це все закінчиться».
Однак Надія Соколова висловлюється не так песимістично. «Ми спільно з урядом (Ярославської. – «Газета.Ru») області розробляємо лінію роботи з цими виконавчими листами, план виходу з ситуації, що склалася. Перш за все хочу відзначити, що ситуація в жодному разі не критична, це наші депутати доклали зусиль, – пояснила чиновниця «Газеті.Ru». – Ми працюємо і робимо все, що передбачено і можна зробити за законодавством, зокрема, з відстрочення платежу та інших доступних способів вирішення проблеми».
В Міністерстві регіонального розвитку «Газеті.Ru» заявили, що ні про яке банкрутство міста не може бути й мови. Як роз’яснила співробітниця міністерства, за постановою уряду в разі будь-яких проблем місцевій владі перераховуються кошти з федерального бюджету на вирівнювання бюджетної забезпеченості. «За будь-якого розкладу зобов’язання перед людьми будуть виконані», – зазначила співрозмовниця «Газети.Ru». Втім, на погашення комерційного боргу перед підрядником зобов’язання бюджету не поширюються, додала вона.
Каріна Романова, Ідель Айзятулова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас