Яку країну обирають українці для купівлі закордонної нерухомості? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яку країну обирають українці для купівлі закордонної нерухомості?

Нерухомість
3585
Купівля житла за кордоном стає все більш актуальним бажанням для багатьох українців. При цьому, як стверджують експерти ринку нерухомості, змінився ключовий мотив купівлі.
«Якщо ще рік тому житло за кордоном купували, в більшості випадків, для короткочасного відпочинку, то сьогодні можливість відпочити відійшла на другий план і головним мотивом придбання є заощадження коштів. На сьогодні такі угоди займають приблизно 65% від загальної кількості покупок нерухомості за межами України. При цьому за кількістю громадян, які стали власниками закордонного житла, лідируючі позиції – близько 60% – займає Київ, інші 40% порівну ділять Дніпропетровськ і Одеса», – зазначила керівник компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Світлана Якимова.
Найбільшим попитом, за її словами, на сьогодні користується Болгарія. І тому є низка причин. Головна, звичайно ж, економічна. «Порівняно з іншими країнами, наприклад, Туреччиною або Кіпром, в Болгарії сьогодні досить привабливі ціни. У багатоквартирному будинку, розташованому на узбережжі, вартість сучасної однокімнатної квартири-студії площею близько 35 квадратних метрів становить від 19 000 євро. Разом з тим комунальні послуги коштують недорого. А якщо врахувати, що сьогодні Болгарія входить до складу Євросоюзу, то стає зрозуміло, чому нерухомість у цій країні охоче купують не лише українці, а й мешканці держав Західної Європи», – підкреслила Світлана Якимова.
Втім, як відзначають ріелтори, інтерес до Болгарії з боку громадян України обумовлений не лише економічними вигодами. Для багатьох вирішальним фактором є найбільш поширене там віросповідання – православ’я, а також повсюдне використання російської мови. Крім того, кліматичні умови в Болгарії багато в чому нагадують Крим. При цьому, як кажуть фахівці, перспективи зберегти активи шляхом купівлі житла в Болгарії більш реальні, ніж перспективи швидко заробити на такому придбанні шляхом здавання житла в оренду. Середня ставка оренди в прибережних зонах становить від 2500 до 3500 євро на рік. І за вартості придбаної квартири, наприклад, 20 000 євро, повернення вкладених у придбання житла коштів забере 8-10 років. Тобто, як засіб швидкого повернення інвестицій, купівля житла в Болгарії не найкращий варіант, а як довгострокове вкладення цілком має право на існування, вважають ріелтори.
Друге місце за популярністю серед українських покупців закордонної нерухомості посідає Туреччина. Ринок цієї країни більше орієнтований на пропозицію первинного житла, відзначають експерти. І для того, щоб стати власником квартири в Туреччині, знадобиться сума від 30000 євро.
Греція замикає трійку найбільш затребуваних серед українців держав для купівлі нерухомості. За словами експертів, ціна пропозиції квартир в прибережних зонах Греції починається від 10 000 євро. Однак це житло зовсім низького рівня, з мінімальним ремонтом, розташоване в цокольному поверсі або на горищі.
Особливе положення в списку країн, що розглядаються з метою покупки житла за кордоном, займає Іспанія. Стати власником нерухомості на батьківщині кориди можуть собі дозволити лише заможні українці. Середня, за іспанськими мірками квартира, обійдеться від 100 000 до 300 000 євро. Популярними з боку покупців «бонусами» до нерухомості є клімат, популярна кухня і менталітет місцевого населення, дуже близький до українського.
Фахівці кажуть, що незалежно від того, до якої країни проявляють інтерес покупці нерухомості, одним з найголовніших питань для них залишається інфраструктура того району чи міста, в якому пропонуються варіанти до розгляду. Особливу увагу потенційні власники житла за кордоном приділяють можливості цілодобово підкріпитися або купити продукти харчування, а також отримати медичну допомогу. Важливу роль також відіграє наявність у безпосередній близькості від житла торгово-розважальних комплексів, підкреслюють експерти.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас