Ліквідність ринку облігацій в Європі скоротилася на 70% після світової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліквідність ринку облігацій в Європі скоротилася на 70% після світової кризи

Фондовий ринок
150
Ліквідність боргового ринку Європи скоротилася після кризи 2008 року приблизно на 70% і продовжує зменшуватися, хоча обсяг нових розміщень зростає, збільшуючи загальний розмір ринку, відзначає Royal Bank of Scotland Group Plc, огляд якого наводить агентство Bloomberg.
Зараз у середньому на день відбувається одна угода з європейськими корпоративними облігаціями у порівнянні з приблизно п’ятьма контрактами на день десять років тому.
Торгувати стало важче, хоча обсяг корпоративних розміщень зріс цього року більш ніж на 25% – приблизно до 565 млрд євро ($758 млрд) з 447 млрд євро за той же період 2013 року, свідчать зібрані Bloomberg дані.
Дуже низька прибутковість облігацій (порівняно з довгостроковими трендами) через рекордні грошові вливання центробанків може свідчити про формування “мильної бульбашки”: регулятори і аналітики попереджають, що в майбутньому бульбашка може лопнути і дестабілізувати фінансову систему.
У своїх звітах про фінансову стабільність і Європейський Центробанк, і Банк Англії в цьому році висловлюють стурбованість у зв’язку з недостатньою ліквідністю боргових ринків. Небезпека пов’язана з тим, що в разі зміни кон’юнктури власники облігацій захочуть їх позбутися: на ринку буде занадто багато продавців і занадто мало покупців.
Портфельний менеджер TwentyFour Asset Management LLP Гері Кірк зіткнувся з опором дилерів, коли наприкінці першого півріччя спробував продати їм облігації. Вислухавши “одну відмовку за іншою”, він врешті-решт здався. “Це виявилося значно тяжче, ніж очікувалося”, – зазначив Г.Кірк. За його словами, банки пропонували ціну набагато нижчу від очікуваного рівня або ж говорили, що більше не торгують борговими паперами.
“Добитися від когоьь пропозиції про купівлю було дуже і дуже непросто”, – сказав він.
Керуючим фондами варто хеджувати можливі збитки від неліквідних позицій, впевнений Г.Кірк.
‘‘Вийти з цих позицій буде нелегко, про це турбується кожен портфельний менеджер, а якщо не турбується, то марно’‘, – додав він.
Скорочення денного торгового обороту при збільшенні обсягу ринку – це “тривожний сигнал”, відзначають лондонські стратеги UBS AG Стефан Део і Рамін Накіса. Низька ліквідність є головним ризиком і може викликати надмірно гостру реакцію ринків, йдеться в їхньому огляді.
‘‘Ми дуже сумніваємося, що маркетмейкери забезпечать ринок достатньою ліквідністю в разі різких коливань’‘, – написали експерти.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас