Україна і Японія підписали договір про всестороннє співробітництво в сфері енергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Японія підписали договір про всестороннє співробітництво в сфері енергетики

Енергетика
452
Японський центр вугільної енергетики J-Coal і Міністерство енергетики та вугільної промисловості України підписали у вівторок спільну заяву про всестороннє співробітництво у галузі енергетики для зміцнення енергетичної незалежності України.
Підписання відбулося під час українсько-японських бізнес-консультацій за участю міністра економічного розвитку і торгівлі України Павла Шеремети й міністра економіки, торгівлі і промисловості Японії Тошіміцу Мотегі.
Крім того, сторони підписали меморандум про співпрацю в проекті підвищення ефективності вугільних електростанцій.
Як зазначив Мотегі, Японія надаватиме Україні підтримку у підвищенні ефективності вугільних електростанцій.
“На долю вугільних теплостанций України припадає близько 40% від загального обсягу виробітку електроенергії, проте продуктивність цих станцій низька через застаріле обладнання, яке знаходиться в експлуатації вже 47 років. Якщо обладнання всіх вугільних станцій вашої країни буде замінено на високоефективне японське обладнання, це дасть змогу скоротити імпорт газу близько на 10%”, – сказав Мотегі.
“У нинішній ситуації уряд України робить все можливе для забезпечення енергоресурсами населення. В цих складних умовах ми міркуємо також про майбутній розвиток, і ми його пов’язуємо з високотехнологічним обладнанням, впровадженням ринкових механізмів та інтеграцією України в єдиний простір ЄС. Сьогодні ми підпишемо спільну заяву з питань енергетики та меморандум про співпрацю за конкретним проектом. Ми відновимо ту співпрацю, яка було розпочато чотири роки тому”, – зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
“Сьогодні Україна перебуває в газовій блокаді Росії. Фактично, розпочалася вже третя газова війна. Через дії терористів на сході країни руйнується наша енергетична інфраструктура”, – додав він.
Мотегі також заявив про намір відновити переговори з Україною з інвестиційних пропозицій і досягти прогресу в цьому питанні вже до кінця поточного року. “Починаючи з наступного тижня, ми будемо направляти нові делегації в Україну”, – сказав він.
“Дуже важливо, що така велика делегація на чолі з міністром вперше приїхала в Україну саме в цей час і підписала ці договору про співпрацю. Переговори про полегшення взаємних умов інвестування були призупинені, нам необхідно їх зараз відновити”, – сказав Шеремета журналістам після підписання договорів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас