Війна за кабель: оператори зв'язку звинуватили "Укртелеком" у зловживанні при наданні доступу до кабельної каналізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна за кабель: оператори зв'язку звинуватили "Укртелеком" у зловживанні при наданні доступу до кабельної каналізації

Фондовий ринок
647
Оператори зв’язку, серед яких – “Київстар”, “Датагруп”, “Адамант”, оператори, що входять до Інтернет асоціації України (ІнАУ) – звинувачують ПАТ “Укртелеком” у зловживанні монопольним становищем при наданні послуги доступу до кабельної каналізації електрозв’язку (ККЕ).
Про це представники операторів повідомили на засіданні Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), у вівторок.
На засідання, зокрема, було винесено питання про підсумки позапланової перевірки “Укртелекому”, проведеної з 9 до 18 липня за зверненням ІнАУ та інших суб’єктів ринку.
Під час перевірки було виявлено порушення “Укртелекомом” вимог надання послуг ККЕ. Зокрема, за словами присутніх на засіданні представників операторів, йдеться про те, що “Укртелеком” в односторонньому порядку вносить зміни до договору, за якими операторів змушують оплачувати за власний рахунок роботу сторонніх організацій з пошуку вільного місця в каналізації.
За словами члена НКРЗІ Володимира Греська, за законодавством та нормативно-правовими актами, пошук місця в каналізації повинен здійснюватися за рахунок власника ККЕ (“Укртелекому” – ІФ). В іншому випадку це є грубим порушенням закону.
За підсумками перевірки “Укртелеком” отримав припис комісії до 20 серпня усунути наявні порушення.
На засідання було винесено два рішення з цього питання. Відповідно до першого, НКРЗІ повинна була рекомендувати “Укртелекому” усунути порушення вимог надання послуги ККЕ, а суб’єктам ринку – звертатися до регулятора з питань досудового врегулювання спорів, а також звертатися із скаргами до Антимонопольного комітету.
Друге рішення передбачало визнання дій “Укртелекому” неправомірними, зобов’язати оператора до 20 серпня привести діяльність у відповідність до вимог та нормативно-правових актів.
Голоси членів комісії розділилися, жодне з рішень не було прийнято. У підсумку голова НКРЗІ Олександр Животовський запропонував перенести розгляд цього питання на наступне засідання. Крім того, вирішено скликати робочу нараду за участю керівництва “Укртелекому”, представників операторів та комісії для обговорення цього питання й пошуку варіантів його вирішення. За рішенням, регулятор передасть наявні відомості з даного питання до АМК України.
Тим часом, за словами представників операторів, наразі “Укртелеком” не надає допуск до своєї каналізації, всі заплановані операторами роботи простоюють.
Як повідомлялося, на початку 2014 року “Укртелеком” підвищив тарифи на послуги доступу до ККЕ на 11-37%.
За законодавством, тарифи на послуги доступу до кабельної каналізації регулюються державою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас