Кількість арбітражних справ у Лондоні в 2013р. була на 10% більше, ніж на піку фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість арбітражних справ у Лондоні в 2013р. була на 10% більше, ніж на піку фінансової кризи

Світ
37
Кількість справ в Лондонському суді міжнародного арбітражу (LCIA) торік виявилася більше, ніж на піку фінансової кризи в 2009 році, пише Financial Times.
За даними дослідження, проведеного юридичною фірмою Pinsent Masons, кількість справ, розглянутих LCIA, становила 301 у 2013 році, що на 10% більше, ніж у 2012 році, коли було розібрано 277 справ. У 2009 році до суду було подано 285 справ.
Дослідження також показало, що кількість справ, поданих до Сінгапурського центру міжнародного арбітражу (SIAC), збільшилася зі 160 у 2009 році до 259 минулого року. Однак у Міжнародному арбітражному суді Стокгольма (SCC) кількість справ зменшилася – до 203 у 2013 році порівняно з 216 у 2009 році.
Загалом юрфірма відзначила зростання кількості справ у міжнародних арбітражних центрах, пов’язане з тим, що транснаціональні компанії звертаються до них для врегулювання розбіжностей з державами замість того, щоб йти до звичайного суду. Арбітраж для них переважний, оскільки справи в ньому розбираються непублічно. Крім того, вважається, що так на процес не впливатиме політика. За останні кілька місяців в арбітражних судах було розглянуто низку справ дуже високого профілю зокрема через те, що сторони мають право самостійно обирати арбітра. Найчастіше ним стає суддя з Високого суду Великобританії, що пішов у відставку, або експерт необхідної галузі.
Акціонерам нафтової компанії “ЮКОС” минулого тижня вдалося виграти справу в Гаазькому арбітражному суді і домогтися виплат на суму $50 млрд після того, як суд ухвалив, що переслідування, під яке потрапила компанія та її головний акціонер Михайло Ходорковський, мало політичне підгрунтя.
Також до допомоги міжнародного арбітражу цього року вдався іспанський нафтовий гігант Repsol під час розгляду з урядом Аргентини через вилучення у Repsol 51% акцій найбільшої нафтовидобувної компанії Аргентини YPF. Repsol відмовилася від висунутого в 2012 році позову в обмін на компенсацію на суму $5 млрд.
Популярність Лондона як арбітражного центру частково випливає з того, що саме там знаходяться головні юридичні фірми. Крім того, багато компаній віддають перевагу використовувати в арбітражі англійську мову.
“Суперечки стають все більш технологічно складні, вони присвячені медико-біологічних наукам, сучасним телекомунікаціям, тому арбітри, як правило, технічні експерти або просто відмінно розбираються в потрібній області”, – говорить професор Лукас Містеліс, який очолює Школу міжнародного арбітражу в Лондонському університеті Королеви Марії. Він також вважає, що кількість розглянутих в арбітражі справ у столиці зросла через те, що її сприймають як справжній міжнародний центр, об’єктивний і незалежний.
Однак критики арбітражу незадоволені тим, що справи, які розбираються подібним чином за участю держав, розглядаються без урахування громадської думки.
Партнер Pinsent Masons Майкл Фенн вважає, що міжнародний арбітраж набирає популярності саме тому, що власники компаній, багаті сім’ї та члени урядів воліють вирішувати конфлікти конфіденційно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас