Невідомий інвестор оперативно скуповує акції шведської агрокомпанії з активами в Україні - шведи підозрюють російського мільярдера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невідомий інвестор оперативно скуповує акції шведської агрокомпанії з активами в Україні - шведи підозрюють російського мільярдера

Аграрний ринок
2953
Шведський агрохолдинг “Агрокультура”, землі якого знаходяться в Україні та Росії, заявив, що його акції поза ринком скуповує невідома компанія.
Як повідомляють ЗМІ з посиланням на представників компанії, з 2007 року цінні папери “Агрокультури” торгуються на Стокгольмській біржі, проте за останні три тижні хтось викупив поза ринком 26,8% акцій, що належали фондам Hunter Hall, Schroders та Two Eye Fund Ltd.
За інформацією “Агрокультури”, покупцем її акцій став офшор Steenord Ltd. (Британські Віргінські острови). Якщо всі пакети продані одній структурі, це робить її найбільшим утримувачем акцій агрохолдингу. Зараз частка Steenord сягає вже 27,5% акцій “Агрокультури”, а за шведськими законами акціонер, що зібрав 30%, зобов’язаний зробити іншим власникам пропозицію про викуп всього бізнесу.
“Агрокультура” підозрює, що за недружнім скуповуванням цінних паперів може стояти російський агрохолдинг “Продімекс” (або його інвестор), який активно інвестує в землі поряд з російськими активами “Агрокультури”. У російській компанії наполягають, що вони тут ні до чого.
Тим часом шведи терміново скликають позачергові збори акціонерів, щоб випустити додаткові акції і розмити таким чином пакет Steenord, збільшивши частку тих власників, які на боці менеджменту. Втім, зробити це буде складно, оскільки новий акціонер може заблокувати рішення про додаткову емісію або вимагати права на придбання пакета як мінімум пропорційно до своєї частки.
“Продімекс” контролюється російським мультимільйонером Ігорем Худокормовим (172-е місце в російському рейтингу мільйонерів за версією Forbes). Цей холдинг є лідером цукрового ринку Росії.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас