Португалія врятує один з найбільших банків країни Banco Espirito - за 5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія врятує один з найбільших банків країни Banco Espirito - за 5 млрд євро

Фондовий ринок
225
Центробанк Португалії оприлюднив план з порятунку одного з найбільших банків країни – Banco Еспіріту-Санту. Минулого тижня кредитор повідомив про рекордні збитки майже в $5 млрд за першу половину цього року, після чого його акції в моменті втрачали більше 40%.
План португальського Центробанку передбачає поділ активів Banco Espirito Santo на “хороші” і “погані”. Банк з “хорошими” активами отримає грошові вливання на суму 5 млрд євро.
До речі, акціонери банку і молодші держателі боргу опиняться у несприятливій ситуації: саме їм дістануться “погані” активи, у тому числі кредити, видані іншим підрозділам холдингу Espirito Santo Group.
“Акціонери, власники боргових зобов’язань, а також члени правління або колишні члени правління, що мають безпосереднє відношення до нещодавніх подій, а не платники податків, зазнаватимуть збитків через проблеми банківського бізнесу, тому що саме вони не змогли забезпечити адекватний нагляд за діяльністю банку”, – йдеться в заяві Міністерства фінансів Португалії.
Нагадаємо, що інформація про можливі проблеми банку з’явилася приблизно місяць тому і буквально обвалила фондову біржу Лісабона. Banco Espirito Santo активно кредитував підприємства холдингу Espirito Santo Group, у головній компанії якого виявилися серйозні фінансові проблеми.
Минулого тижня акції банку втратили 73% до 0,12 євро, після чого торгівля ними була зупинена.
До речі, Португалія лише в травні вийшла з програми фінансової допомоги країнам Євросоюзу, що найбільше постраждали від фінансової кризи останніх років, і тепер їй, судячи з усього, знову доведеться звернутися за зовнішньою допомогою, у всякому разі такої думки дотримуються експерти.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас