Дивний дефолт Аргентини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дивний дефолт Аргентини

Світ
1920
Уряд Аргентини заперечує дефолт за борговими зобов’язаннями: у країні відбувається не дефолт, а щось, назви чому ще не придумано, запевняє президент країни Крістіна де Кіршнер. У свою чергу міжнародні рейтингові агентства вже оголосили про «обмежений дефолт» облігацій Аргентини. На цьому тлі курс аргентинського песо обвалився до рекордно низької позначки 8,21 песо за $1.
Уряд Аргентини не вважає за дефолт проблему з виплатою боргу. Про це в четвер заявила президент країни Крістіна де Кіршнер, виступаючи по національному телебаченню.
«Прошу всіх заспокоїтися, тому що ми будемо використовувати всі законні інструменти, які нам надають наші підписані угоди з 92,4% утримувачами наших облігацій. Ніякого дефолту немає, тому що ми не відмовляємося платити за боргами. Не давати комусь отримати гроші з боржника – це не дефолт, це щось інше, назви чому ще не винайдено», – сказала де Кіршнер.
Слова президента Аргентини стали відповіддю на заяву міжнародного рейтингового агентства Fitch, яке оголосило про «обмежений дефолт» боргових зобов’язань Аргентини.
Як наголошується в заяві Fitch, «вибірковий дефолт» свідчить про те, що Аргентина пропустила платежі за одним видом боргів, але заплатила іншим кредиторам.
Коріння поточної кризи криється в попередньому дефолт, відзначають аналітики. У 2001 році Аргентина пережила найбільший дефолт в світі, оголосивши, що не зможе більше обслуговувати борг у $95 млрд. Незабаром була узгоджена реструктуризація, яку підтримали майже 93% власників облігацій. Аргентина обміняла старі папери з дисконтом з розрахунку 33 цента за $1 зі строком погашення у 2033 році. Однак група інвесторів на чолі з хедж-фондом Elliott Management не погодилася на ці умови і розпочала судову тяжбу в США (облігації Аргентина випускала відповідно до американського законодавства, що дозволяє кредиторам у разі дефолту пред’являти уряду позови в судах США).
До останнього часу Аргентина не бажала мати справу з інвесторами-відмовниками, справно виплачуючи відсотки іншим. Однак рішення федерального окружного судді Нью-Йорка Томаса Грізи поставило країну на межу дефолту.
Він не тільки зобов’язав Буенос-Айрес виплатити незгодним інвесторам більш ніж $1,5 млрд, але і заборонив до того часу здійснювати виплати більш поступливим кредиторам. Крім того, американський суд відмовився надати країні додатковий час для переговорів з кредиторами.
Ще одним важливим чинником, який призвів Аргентину до чергового витка фінансової кризи, є слабка диверсифікація економіки.
У країні немає серйозних запасів мінеральних ресурсів, незначні запаси нафти і газу, а головна перевага – сільське господарство. Аргентина експортувала велику кількість м’яса, зернових, але зараз, без залучення нових технологій, а також через ситуацію з цінами на світовому ринку, ефективність виробництва стала помітно нижча. В останні роки уряд країни проводить активну політику із залучення іноземних інвестицій в розвиток високих технологій, однак поки що витрачені на цю програму кошти не принесли очікуваного результату. Зараз частка сільського господарства в економіці Аргентини становить близько 10%, що в рази вище, ніж у більшості країн Європи, 60% припадає на сферу послуг і близько 30% – на промисловість.
На тлі новин про технічний дефолт курс аргентинського песо опустився до позначки у 8,21 аргентинських песо за $1.
Втім, в країні вже давно існує неофіційний курс аргентинського песо, який в два рази вище за офіційний. У багатьох великих містах Аргентини на вулицях стоять обмінники, що оголошують курси на готівкові долари. З’явилися також посередники, які в певних обмінниках міняють більші суми. Офіційно ж обміняти валюту можна лише при поданні документів про необхідність обміну валюти в разі поїздки, після чого банк сам визначає необхідну для клієнта кількість валюти.
Геннадій Лисоволк
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас