Експерти: Російська економіка вже похитнулася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Російська економіка вже похитнулася

Світ
1435
Ще до кризових подій в Україні стан російської економіки був не зовсім задовільним. Часи, коли ВВП Росії щороку зростав на п’ять відсотків і більше, давно позаду. 2013 року зростання становило лише 1,3 відсотка.
Після вступу до світової організації торгівлі 2011 року країна намагається модернізувати свою економіку, адже у багатьох галузях російські фірми просто неконкурентоздатні. Занадто великою є залежність від нафтового та газового бізнесу, який становить майже дві третини усього російського експорту.
Саме тому Росії терміново необхідні іноземні інвестиції або доступ до інших джерел фінансування. Утім, через санкції вони призупинені або обмежені. Звичайно, через це потерпають і європейські фірми, пояснив у розмові з DW Штефан Шнайдер, головний економіст по Німеччині Deutsche Bank. Однак “у середньо- та довгостроковій перспективі негативні наслідки відчують передусім у Росії. Там відчутно потерпатиме модернізація”.
Майже в мінусі
Фінансово-кредитний інститут, в якому працює Шнайдер, очікує, що цього року економічне зростання в Росії становитиме лише 0,8 відсотка. Оцінки Міжнародного валютного фонду ще песимістичніші: минулого тижня МВФ значно знизив свій прогноз щодо Росії до 0,2 відсотка 2014 року. Тобто, на думку експертів МВФ, Росії цього року заледве вдасться уникнути рецесії – і це лише тоді, якщо криза в Україні крок за кроком буде пом’якшуватися. Щоправда, таких тенденцій поки не намічається.
Такий невтішний прогноз відображає при цьому поганий бізнес-клімат в Росії. “Іноземні інвестори майже заморозили свої рішення щодо інвестицій в Росії, – зазначає головний економіст МВФ Олів’є Бланшар. – Відтік капіталу великий”.
Значний відтік капіталу
За даними російського Центробанку, у першому півріччі за межі країни було виведено майже 75 мільярдів доларів – це удвічі більше, ніж за відповідний період минулого року. Аби дещо пригальмувати такий відтік, російський Центробанк минулого тижня підвищив процентну ставку на півпункту до 8 відсотків.
Прямі іноземні інвестиції, як повідомляє МВФ, “майже заморожені”. Якщо ж буде обмежено доступ російських банків до ринків капіталу ЄС, у російських фірм виникнуть неабиякі проблеми. “Фінансування майбутніх інвестиційних проектів стане складним”, – сказав DW Олександр Абрамов з Російської академії народного господарства і державної служби.
Додатковий тиск на російську економіку зумовлює ухвалений у понеділок, 28 липня, вирок Третейського суду в Гаазі, згідно з яким Росія має сплатити акціонерам нафтового концерну ЮКОС компенсацію у розмірі 50 мільярдів доларів.
Вирок російській економіці?
50 мільярдів доларів – це близько 2,5 відсотка річного ВВП Росії. Москва має виплатити цю суму до середини січня 2015 року, інакше буде взято під заставу державну власність Росії за кордоном. Російський уряд назвав вирок “помилковим”, “однобоким” та “політично упередженим” і заявив, що оскаржить рішення суду.
Процес може затягнутися надовго. Однак уже зараз помітні наслідки вироку у справі ЮКОС. “Рішення суду впливає на оцінку довгострокової фінансової стабільності Росії, – каже Олексій Погорелов з банку Credit Suisse. – Опираючись на нього, міжнародні рейтингові агенції могли б переглянути свої рейтинги для Росії”.
Крім того, процес у Гаазі ще раз привернув увагу до того, яким непевним для інвестицій є правове поле у Росії. Як наслідок Росія серед вкладників є такою ж непопулярною, як Іран, Аргентина та Зімбабве, пише британське видання The Economist. Через це російські акції продаються нижче їхньої вартості. Оскільки співвідношення курсу російських цінних паперів та отриманого від них прибутку значно гірше, ніж в середньому цінних паперів нових індустріальних країн, власники акцій яких у перерахунку недоотримали прибуток майже на трильйон доларів США , вказує The Economist.
Андреас Бекер, Тетяна Бондаренко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас