Європейська економіка заплуталася в сюжетних лініях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська економіка заплуталася в сюжетних лініях

Світ
296
Мляве економічне зростання і неприємні сюрпризи залишаються візитною карткою європейського валютного союзу. Цього року в Єврозоні, як у фільмі зі складним сценарієм, події розгортаються як мінімум за двома сюжетними лініями. Одна пофарбована у світлі тони і розповідає нам про поліпшення настроїв серед споживачів і компаній, про те, що на ринки проблемних економік периферійної Європи повертаються інвестори, а регіон поступово вибирається з глибокої рецесії. Інша ж більш похмура, з акцентом на мляве зростання, тривожно низьку інфляцію, крихкість економік з великими боргами і ненадійність банківського сектора. Останні тижні нагадали нам про те, що ця сюжетна лінія розказана ще не до кінця. Криза в Banco Espírito Santo (BES), одному з найбільших банків Португалії, спровокувала обвал на фондовому ринку країни і підштовхнула вниз індекси сусідніх країн. Ангела Меркель, Канцлер Німеччини, заявила про те, що ця подія свідчить про нервозність на ринках і про крихкість фінансової системи в Єврозоні.
Нова хвиля стурбованості щодо стану банківського сектора збіглася з черговою порцією похмурої економічної статистики. Обсяг промислового виробництва в травні впав на 1.1% в місячному численні, залишивши річний показник на рівні 0.5%. Ймовірно, падіння почасти посилене тимчасовими факторами, такими як додаткові відпустки та державні свята, і тим не менш, обсяг виробництва все ще на 13% нижчий від свого піку, який припав на квітень 2008 року. Ділові дослідження також свідчать про охолодження в Єврозоні в другому кварталі. За даними дослідження інституту ZEW, довіра інвесторів до німецької економіки – локомотиву валютного союзу – тане на очах. Обсяг виробництва відповідає лише за одну п’яту всієї економіки Єврозони. Але слабкі показники в травні говорять про те, що весь процес відновлення, що розпочався навесні 2013 року, все ще нестійкий і схильний до ризиків. Від початку року до сьогодні темпи зростання ВВП не перевищують 0.2% в квартальному численні (це 0.9% в річному численні).
Ще одна тривожна проблема – це нерівномірність відновлення. Своїм незначним зростанням у першому кварталі Єврозона практично цілком і повністю зобов’язана Німеччині, де стрімко зріс обсяг виробництва. Французька економіка, друга за величиною в регіоні, перебуває в стані стагнації, а Італійська (вона третя) – скорочується. Безробіття залишається тривожно високим у більшості країн. Незважаючи на зниження загального показника порівняно з максимумом, досягнутим минулого року, травневий звіт зафіксував безробіття на рівні 11.6%. Однак за усередненими значеннями ховаються гнітючі деталі: у Німеччині, наприклад, воно становить 5.1% порівняно з 12.6% в Італії й 25.1% в Іспанії. У цьому контексті інфляція на рівні 0.5% виглядає зовсім безнадійно. Так, в червні Європейський центральний банк здійснив низку кроків, щоб побороти “низьку інфляцію”, але їх може бути не достатньо. Міжнародний валютний фонд 14 липня опублікував звіт з європейської економіки, в якому закликав ЄЦБ використовувати кількісне ослаблення, щоб розширити грошову базу і купувати активи, у тому числі державні облігації, якщо інфляція залишиться низькою.
Низький ціновий тиск являє собою значну загрозу для країн з високим рівнем боргу, таких як Португалія. Ця країна була одним з найяскравіших прикладів у світлій сюжетній лінії, оскільки прибутковість за державними борговими облігаціями суттєво знизилася, а уряду вдалося відмовитися від програми допомоги в травні. Але цього місяця над Португалією нависли хмари. Обсяг виробництва скоротився найбільше саме в цій країні – на 3.6% порівняно з квітневими значеннями і до +0.3% в річному численні. Більше того, ВВП також знизився в першому кварталі поточного року після деякого відновлення в 2003 році. Однак саме ситуація з BES похитнула фондові ринки в Португалії і за її межами. Проблема, судячи з усього, пов’язана зі складною ієрархією компаній, що вишикувалися над банком. У червні BES повідомив про бухгалтерські неточності і “вкрай несприятливу” фінансову ситуацію в одній з таких компаній, яка, як з’ясувалося, прострочила виплати за деякими своїми борговими зобов’язаннями.
Центральний банк наполягає на тому, що BES, єдиний великий банк Португалії, який не просив державної підтримки під час кризи, має достатньо коштів, щоб залагодити проблеми своїх материнських компаній. Він змусив компанії-засновників повністю змінити керівництво. Втративши дві третини своєї вартості за місяць, акції BES почали відновлюватися. І все ж, проблеми в банку підкреслюють необхідність глибокого аналізу банківських балансів з боку ЄЦБ. Ці побоювання, відповідно, прискорили відтік капіталу і послабили економіки Південної Європи. Інвестори як і раніше ставляться до банків з підозрою, припускаючи, що їм не вистачає капіталу. ЄЦБ має заспокоїти їх, опублікувавши результати своїх досліджень цієї осені – якщо, звичайно, оптимістична сюжетна лінія вийде на передній план у цій похмурій кінострічці.
За матеріалами The Economist
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас