Російський бізнес пообіцяв епідемію фірм-одноденок як відповідь на нові податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський бізнес пообіцяв епідемію фірм-одноденок як відповідь на нові податки

Світ
531
Російський союз промисловців і підприємців (РСПП) спробував уявити, що буде з економікою, якщо будуть схвалені останні пропозиції Мінфіну щодо збільшення податкового тягаря. Картина вийшла невтішна – зростання надходжень від одних податків буде нівельоване зниженням відрахувань від інших. При цьому держава ризикує отримати цілий букет неприємностей: зростання інфляції, скорочення інвестицій та епідемію фірм-одноденок.
Матеріали РСПП (є у РБК) були направлені до Мінфіну, знає бізнесмен з бюро правління РСПП, ​​офіційної відповіді з Мінфіну не отримано, додає він. Документ являє собою стисле резюме опитування підприємців. Кількість учасників анкетування в РСПП не розкривають, вказуючи лише, що це члени союзу.
Бізнесменів запитували, як на бізнес вплине обговорюване в Білому домі підвищення після 2018 року ПДВ і прибуткового податку на 2 відсоткових пункти – до 15 і 20%, відповідно, а також концептуально схвалені урядом введення з 2015 року податку з продажів у розмірі 3% і скасування верхнього порогу відрахувань до Фонду обов’язкового медичного страхування. За оцінками Мінфіну, тільки дві останні ініціативи нададуть державі додатково близько 400 млрд рублів
Жодна з пропозицій Мінфіну не знаходить підтримки у підприємців. Потрібно бути готовим до того, що компанії почнуть скорочувати обсяги виробництва та інвестицій, частина бізнесу піде в “тінь”, а практика використання фірм-одноденок пошириться, попереджає РСПП. Для економіки це загрожує зростанням інфляції, скороченням зайнятості та, як наслідок зростанням соціальної напруженості в суспільстві.
Це занадто висока ціна, сплативши яку, держава не гарантує вирішення своїх проблем. Так, наприклад, якщо ПДФО збільшиться 13 до 15%, компанії можуть вирішити не індексувати зарплати працівників, і тоді це призведе “до зниження рівня життя населення, зниження купівельної спроможності…, у підсумку – до гальмування економічної активності”. Або ж вони збільшать витрати на оплату праці, тим самим скоротиться рентабельність бізнесу. В обох випадках надходження до бюджету податку на прибуток може скоротитися.
Такий самий ефект можливий і від підвищення ПДВ до 20%. Ланцюжок міркувань такий – зростання податку призведе до зниження конкурентоспроможності російських товарів, як наслідок, знизяться обсяги виробництва і оподатковувана база з прибутку. Для своєчасної сплати податків будуть потрібні додаткові кошти і як наслідок – зменшення оборотного капіталу. Підприємства почнуть скорочувати інвестиційні програми.
“Можливо, доведеться скоротити заплановані обсяги нового будівництва, оскільки запланованих коштів не вистачить на їхню реалізацію у повному обсязі. Також якість будівництва знизиться, оскільки споживач плитної продукції буде прагнути купувати більш дешеву низькоякісну, щоб не збільшувати витрати. Це спричинить зниження інтересу в інвестиції у високо-технологічну переробку”, – наводиться в матеріалах коментар одного з учасників анкетування.
Інші заходи з наповнення бюджету по суті своїй несправедливі, вказує РСПП. Наприклад, великі надходження від податку з продажів, швидше за все, матимуть лише й і без того економічно успішні регіони. У 2013 році на 10 регіонів з найвищим оборотом роздрібної торгівлі за суб’єктами припадає 49% сукупного обороту, на 10 регіонів з найнижчим – менш ніж 1%, йдеться в документі.
Підвищення обов’язкових внесків до ФОМС могло бути виправдане для підвищення якості обслуговування в державних медичних установах за відсутності добровільного медичного страхування, коли обслуговування безкоштовне, технічне оснащення на високому рівні і всі користуються без винятку лише ОМС. Але компанії “користуються ДМС, платять безпосередньо за своїх співробітників в клініках, які надають медичне обслуговування саме за рахунок цих коштів, тому відповідальність за частину населення вони і так вже взяли на себе і лікують їх за власний рахунок”, – йдеться в матеріалах.
За попередніми оцінками РСПП, ​​підвищення внеску до ФОМС (Мінфін пропонує стягувати з усіх заробітних плат відрахування до ФОМС, зараз 5,1% йде до фонду із заробітних плат, що не перевищують 624 тис. рублів на рік, з 2015 року планується підвищення граничного рівня заробітних плат до понад 700 тис.) призведе до зростання витрат бізнесу мінімум на 130 млрд рублів вже у 2015 році. Як компроміс, пропонується не скасовувати повністю, а лише скоригувати поріг відрахувань.
Цього тижня члени бюро правління РСПП провели зустріч з міністром фінансів Антоном Сілуановим, розповідали РБК учасники наради. Людина, знайома з перебігом обговорення податкових ініціатив, підтверджує, що на ній підприємці розповіли міністру, що спроба збалансувати бюджет за рахунок зростання податків пов’язана з ризиками, як економічними, так і соціальними, і виникає нестабільність умов ведення бізнесу навіть у середньостроковій перспективі. У Мінфіні не відповіли на запит РБК.
Представник першого віце-прем’єра Ігоря Шувалова не коментує обговорення податкових ініціатив. Підвищення податкового навантаження в період чинного політичного циклу, тобто до 2018 року, не планується, говорив перший віце-прем’єр у квітні цього року. Представник Мінекономрозвитку обмежилася заявою, що зараз обговорюються принципові заходи з оподаткування між зацікавленими федеральними органами виконавчої влади, міністерствами та представниками бізнес-спільноти. Раніше заступник міністра економічного розвитку Сергій Бєляков говорив РБК, що, за попередньою оцінкою, нові податкові ініціативи в разі їх затвердження призведуть до «серйозного» збільшення навантаження, особливо в машинобудуванні, обробній промисловості та сільському господарстві.
Яна Мілюкова
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас