Банкопаду в Росії триває: ЦБ РФ відкликав ліцензії у 2 московських і одного дагестанського банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкопаду в Росії триває: ЦБ РФ відкликав ліцензії у 2 московських і одного дагестанського банку

Фондовий ринок
598
Центробанк Росії відкликав ліцензії у московських Юнікорбанка і Ауербанка та дагестанського Нового комерційного банку. Про це йдеться в повідомленні регулятора.
Рішення про відкликання ліцензії Юнікорбанка пов’язане «з невиконанням кредитною організацією федеральних законів, що регулюють банківську діяльність, а також нормативних актів Банку Росії», пояснив Центробанк. Регулятор заявив, що банк не забезпечив своєчасне виконання зобов’язань перед кредиторами та вкладниками.
Центробанк зазначив, що Юнікорбанк був залучений у проведення «сумнівних операцій з видачі готівкових грошових коштів клієнтам, а також у схеми з виведення грошових коштів за кордон». Їхній обсяг у 2013-2014 роках перевищив 21 млрд руб. За величиною активів банк посідав 364-е місце в банківській системі Росії.
Раніше газета «Ведомости» повідомляла, що Юнікорбанк перестав з середини липня приймати вклади. «У нас зараз взагалі вклади не приймаються, лінійка вкладів переглядається. Очікуємо. Цього тижня, можливо [почнемо приймати]. Нічого такого немає, просто ставки переглядаються. Мабуть, Центробанк забороняє якісь ставки», – заявили виданню в кол-центрі банку.
Раніше Юнікорбанк належав Олексію Алякіну і був його останнім банківським активом. Як повідомляли «Ведомости», Алякін контролював близько 60% банку через довірених людей. Він був співвласником цілої групи банків, найбільшим з яких був «Пушкіно». До моменту відкликання ліцензії Алякін вже не був власником «Пушкіно», також він продав банки «Кедр», Інтеркапітал-банк, «Окський» та Маст-банк.
Регулятор відкликав ліцензію й у «Ауербанка». Рішення також було ухвалене у зв’язку з невиконанням вимог закону «Про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму». За даними регулятора, банк був залучений в «проведення у великих обсягах сумнівних операцій, в тому числі на адресу нерезидентів» на загальну суму 20 млрд руб. у 2013р. За величиною активів посідав 760-е місце.
25 липня ЦБ відкликав ліцензію й у Нового комерційного банку. Під час роботи кредитна установа неодноразово порушувала ст.7 Федерального закону «Про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму», уточнили в ЦБ.
Новий комерційний банк проводив ризиковану кредитну політику і не створював адекватні до прийнятих ризиків резерви на можливі втрати. Також банк не дотримувався вимог закону з ідентифікації клієнтів і не вчасно відправляв відомості за операціями, які підлягають обов’язковому контролю.
Загальний обсяг сумнівних операцій Нового комерційного банку в 2013р. перевищив 1 млрд руб., уточнив регулятор. За величиною активів на липень 2014 року посідав 829-е місце в банківській системі Росії.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас