Автопром може перейти на платину через подорожчання паладію - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автопром може перейти на платину через подорожчання паладію - експерти

Банківські метали
607
Попит на використовуваний в автомобільній промисловості паладій може впасти на тлі максимального за 12 років співвідношення ціни цього металу c платиною, прогнозує SP Angel Corporate Finance LLP.
Як зазначає агентство Bloomberg, минулого тижня за ціну тройської унції паладію можна було купити 0,59 унції платини – це максимальне співвідношення з вересня 2002 року. У той рік автовиробники, найбільші споживачі цього металу, стали частіше використовувати платину, скоротивши обсяги споживання паладію на 40%, свідчать дані Johnson Matthey Plc.
Обидва метали використовуються в автокаталізаторах, що дозволяють мінімізувати викид шкідливих речовин в атмосферу. Паладій в основному застосовується у виробництві компонентів для працюючих на бензині автомобілів, а платина – в автомобілях з дизельними двигунами, пише Bloomberg.
“Якщо ціни на паладій значно наблизяться до ціни на платину, то настане момент, коли виробники автомобілів, можливо, знову почнуть використовувати платину замість паладію, – заявив аналітик SP Angel в Лондоні Джон Мейер. – Зміна ціни вчинить більш короткостроковий вплив на попит, оскільки компанії і трейдери підтримують стабільний рівень закупівель. Для зміни фундаментального попиту буде потрібний час”.
Ціна паладію цього місяця сягнула пікової позначки за 13 років. Від початку року паладій подорожчав на 22%, а платина – на 8,1%. У поточному році на ринку обох металів може сформуватися дефіцит за підсумками третього року поспіль на тлі зростання попиту з боку автовиробників і скорочення обсягів видобутку через завершення в червні п’ятимісячного страйку в ПАР.
Санкції, введені США та Євросоюзом щодо низки російських компаній і бізнесменів через політику РФ в Україні, посилили побоювання щодо скорочення поставок паладію з Росії, яка є провідним виробником цього металу. ПАР посідає перше місце в світі за обсягами видобутку платини і друге – з видобутку паладію.
Паладій торгується близько на 22% нижче рекордної позначки у $1125 за унцію, зафіксовану в 2001 році, а платина близько на 36% дешевше, ніж у 2008 році, коли ціни зметнулися до історичної позначки $2300 за унцію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас