ГТС України коштує $25 - $35 млрд - оцінка голови "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГТС України коштує $25 - $35 млрд - оцінка голови "Нафтогазу"

Енергетика
256
“Оцінка всієї української ГТС коливається в межах $25-35 млрд”, – зазначив голова “Нафтогазу”.
Коболєв також зазначив, що вартість компанії “Укргазвидобування” за поточної вартості газу може становити $1 млрд, а якщо враховувати комерційну ціну газу, то більш ніж $10 млрд.
Влада України має реалізувати частку ГТС у 50-75% консорціуму за участю ЄС, США та Росії, причому оператором повинна стати компанія зі штаб-квартирою в США. Така ситуація можлива лише в тому випадку, якщо вдасться врегулювати ситуацію на південному сході України і домогтися співпраці між Росією й Україною з питання забезпечення безпеки кордонів.
Якщо це вдасться, наступним кроком стане перехід до нової системи оплати послуг з транспортування газу, в рамках якої Росія буде оплачувати надання “коридору” для свого газу реальними коштами і звільнить Україну від сплати існуючого боргу в $4,58 млрд, який буде компенсований наданням знижки.
Це дозволило б Росії продовжувати направляти газ до Європи, а європейським споживачам не турбуватися щодо стабільності поставок. У свою чергу Україна повинна гарантувати збереження нейтралітету і не вступати до ЄС або НАТО, а також забезпечувати надійність поточних поставок газу через свою територію.
Більше того, держкомпанія, яка на поточний момент управляє ГТС України, повинна бути трансформована в прозору та публічну компанію, папери якої торгуються на фондовому ринку в Лондоні. Продаж лише 50% дозволить владі України отримати серйозну вигоду. Частину з них можна було б інвестувати в модернізацію ГТС країни.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас