Тендери на право користування радіочастотним ресурсом для впровадження 3G зв'язку відбудуться до 30 жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тендери на право користування радіочастотним ресурсом для впровадження 3G зв'язку відбудуться до 30 жовтня

Казна та Політика
916
Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 613/2014 “Про забезпечення умов для впровадження сучасних телекомунікаційних технологій”, за яким Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, має забезпечити проведення до 30 жовтня тендерів на видачу ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України в смугах радіочастот загального користування для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку третього покоління стандарту IMT-2000 (UMTS).
Відповідно до тексту документа, Кабміну доручено до 15 серпня 2014 року за участю відповідних державних органів розробити комплекс невідкладних заходів щодо конверсії радіочастотного ресурсу України для впровадження в Україні системи мобільного зв’язку третього покоління стандарту IMT-2000 (UMTS), забезпечивши при цьому безперервне виконання Збройними Силами України своїх завдань та їхнє переоснащення сучасними засобами радіорелейного зв’язку та радіолокації.
Крім того, Міністерству оборони України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Генеральному штабу Збройних Сил України, іншим зацікавленим державним органам спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, вжити до 15 серпня 2014 року в межах компетенції заходи, необхідні для конверсії радіочастотного ресурсу з метою запровадження системи мобільного зв’язку третього покоління стандарту IMT-2000 (UMTS), в тому числі щодо норм частотно-територіального розносу.
У свою чергу Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, забезпечити проведення до 30 жовтня 2014 року в установленому порядку тендерів (відкритих аукціонів) на видачу ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України у смугах радіочастот загального користування для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку третього покоління стандарту IMT-2000 (UMTS).
Нагадаємо, впровадження в Україні системи мобільного зв’язку третього покоління стандарту ІМТ-2000 (3G/UMTS) сприятиме розвитку економіки, національної інформаційної інфраструктури, ресурсів та впровадження новітніх технологій. Це підкреслює заступник голови Адміністрації Президента з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ Дмитро Шимків.
“Україна – майже остання в Європі та Азії держава, яка залишається без розвиненого зв’язку третього покоління. Саме тому Глава держави звертає увагу на необхідність модернізації цього напряму”, – сказав він, коментуючи Указ Президента України Петра Порошенка № 613/2014 “Про забезпечення умов для впровадження сучасних телекомунікаційних технологій”.
Введення нового стандарту зв’язку дасть змогу не лише зупинити падіння доходів провідних операторів мобільного зв’язку й зниження темпів зростання ринку в цілому, а й сформувати суттєві підстави для нових інвестицій, створення нових робочих місць, збільшення податків, поліпшення якості послуг у доступі до швидкісного Інтернету, зазначив заступник глави АПУ.
“За належної організації та проведення відкритого тендеру Державний бюджет України від продажу ліцензій отримає протягом 4-6 місяців близько 3 млрд. грн., а Міністерство оборони України за договором конверсії – близько 2 млрд. грн. на розвиток системи зв’язку. Водночас буде створена основа для додаткових інвестицій операторів у телекомунікаційну галузь України на суму не менш ніж 5 млрд. грн. протягом 2014-2015 років”, – підкреслив Дмитро Шимків.
Заступник глави АПУ зазначив, що зазначені кроки сприятиму зростанню ВВП країни. За його словами, світова практика проведення такої модернізації підтверджує, що збільшення на 10% інвестицій в широкосмуговий зв’язок підвищує середньорічні темпи зростання ВВП на 0,7%, 1000 користувачів широкосмугового Інтернету створюють 88 нових робочих місць, а збільшення проникнення широкосмугового Інтернету на 10% підвищує ВВП на 1%. Підвищення ж вдвічі швидкості широкосмугового Інтернету збільшує ВВП на 0,3%.
Також він зазначив, що вивільнення цієї смуги радіочастот вимагає проведення конверсії, на яку, за оцінкою Міністерства оборони, необхідно близько 2 млрд гривень. Ці кошти будуть отримані від ініціаторів конверсії в порядку, визначеному проектом відповідної постанови Кабінету міністрів, що представлений на розгляд Уряду. Дмитро Шимків повідомив, що питання реалізації цього Указу розглядатиметься сьогодні на засіданні Кабінету міністрів.
“Введення 3G – це лише початок. Наступний крок – впровадження зв’язку формату 4G. Тому повинні працювати над розвитком цього напрямку”, – резюмував Дмитро Шимків.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас