Валютний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок

Валюта
110
Однополярна тенденція
У першій половині травня засіки НБУ поповнилися неабиякою сумою валюти – більш $110 млн. Рваний (через довгі вихідні) ритм торгів не заважав збереженню звичної в останні дні тенденції – домінування пропозиції безготівкового долара.
Така однополярність, порушена лише один раз (13 травня НБУ провів інтервенцію в $1 млн. через спекуляції на курсовому русі євро) вимагала аналізу. Як виявилося, незважаючи на відношення північних сусідів до українського «заліза» (особливо оцинкованого), підсумки роботи вітчизняних металургів говорять, що альтернатива російському ринку (чи, принаймні, хитра схема постачань, що обходить рогатки і побори) знайдена. Другим фактором впливу на валютному ринку є імпорт енергоносіїв. Довга підготовка до війни в затоці дала можливість нафтотрейдерам і аграріям запастися «горючкою» (дизпалива було накопичено на 20% більше, ніж рік назад), приббавши незалежність від світових ринків і акцизних настроїв сусідів. Швидке завершення війни знизило світові ціни на нафту в першій половині травня. Таким чином, зовнішньоторговельне сальдо в першій половині травня виявилося «дуже позитивним», дозволяючи НБУ поповнювати свої резерви, одночасно знижуючи офіційний курс і ціну викупу доларових надлишків на міжбанку в рамках протистояння інфляції: за травень офіційний курс долара знизився на 0,05 копійки до рівня 5,331 UAH/USD.
Таким зрозумілим було поводження наявного ринку з традиційною несприйнятливістю до «тлетворного впливу Заходу». Якщо на форексі за 15 днів долар утратив 4% своєї вартості відносно євро, то український ринок наявних фіксував ріст інтересу до «зелені» як мінімум на копійку. І цьому є причини. За квітень обсяг наявних поза банками виріс на 6,5% до 27,7 млрд. грн. Частина цього «приросту ваги» з'явилася на валютному ринку, згідно піднявши курс долара. Одночасно валютники, реагуючи на зміцнення євро, підвищували його котирування, однак, незважаючи на ріст уваги українців до евроналу, прориву по частині росту операцій з цією валютою не було.
Звітний період на ринку наявних можна розділити на два етапи. До 13 травня курси долара майже не мінялися. Очевидно, так склалося через свята, коли роздрібна пропозиція ВКВ компенсувалася малоактивним оптовим попитом плюс активність на ринку наявних приглушили євроажітації форекса. З 13 травня, переконавши, що рецидиву світового «баксопада» чекати безглуздо, попит виріс, причому дуже інтенсивно ціни на «зелень» росли в Одесі і Харкові. Невеликий обсяг викиду гривні визначив короткий період росту. Уже 15 травня гривневу добавку ринок переварив, і до нинішнього уік-енду склалися наступні курси долара: Київ — 5,325—5,345 UAH/USD, Харків — 5,34—5,35 UAH/USD, Запоріжжя — 5,32—5,34 UAH/USD, Одеса — 5,335—5,345 UAH/USD, Дніпропетровськ — 5,330—5,338 UAH/USD, Донецьк — 5,32—5,35 UAH/USD, Сімферополь — 5,333—5,340 UAH/USD, Феодосія — 5,325—5,340 UAH/USD. Курси євро були такими: Київ — 6,07—6,12 UAH/EUR, Харків — 6,10—5,15 UAH/EUR, Дніпропетровськ — 6,07—6,10 UAH/EUR, Запоріжжя — 6,05—6,10 UAH/EUR, Феодосія — 6,04—6,12 UAH/EUR.
У перспективі на ринку наявних нас чекає період курсової стабільності на тлі низької активності – НБУ і Казначейство постараються обмежити агрегат М0 (наявні поза банками), контролюючи інфляцію. Крім того, на підході сезон спаду ділової активності, що сформує низьколіквідний міжбанківський ринок, курсова динаміка якого буде неоднозначною. З одного боку, згідно з прогнозами BHP Steel, світове споживання стали в 2003 році виросте на 4,6%, даючи шанс нашому експорту, з іншої ОПЕК почне зусилля по стабілізації (читай, росту) нафтових цін. Крім того, якщо до 8 травня внутрішні ціни на «горючку» були постійними, нині палива стало не вистачати. Тому, швидше за все, «зелений потік» у засіки НБУ буде міліти, а на міжбанку встановлюватися приблизний баланс попиту та пропозиції ВКВ.
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас