Стадіони не одразу будувалися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стадіони не одразу будувалися

Світ
701
Будівництво та реконструкція стадіонів виявилися третім пунктом за вартістю в кошторисі чемпіонату світу з футболу 2014 року. Ігри проходили на 12 аренах, стільки ж планується використовувати і через чотири роки, коли Кубок світу буде приймати Росія. У яку суму обійшлися стадіони жителям Бразилії і на що розраховувати росіянам, розбиралася «Газета.Ru».
Чемпіонат світу з футболу – 2014 завершився тиждень тому, і найбільш активні вболівальники вже почали планувати поїздку на наступний – до Росії. Рівень бразильського мундіалю експерти і звичайні туристи оцінили дуже високо, і організаторам російського чемпіонату доведеться докласти чимало зусиль, щоб зробити Росію «центром спортивного світу».
Як і минулі Олімпійські ігри, майбутній Кубок світу може стати найдорожчим в історії: відповідно до затвердженої урядом програми загальні витрати на підготовку оцінюються в 664 млрд руб. (близько $19,2 млрд), 336 млрд руб. з яких має забезпечити федеральний бюджет, 101 млрд руб. – суб’єкти РФ, а 226 млрд руб. передбачається залучити від приватних інвесторів.
Важливою статтею витрат напевно стануть безпосередні місця проведення майбутнього чемпіонату: сім з дванадцяти стадіонів будуть побудовані з нуля, два основні – суттєво реконструйовані. При цьому зараз жодна з арен не готова на всі сто відсотків, хоча від моменту отримання Росією права проведення чемпіонату світу минуло вже три з половиною роки. І вже зараз зрозуміло, що вартість будівництва та реставрації буде у багато разів вища, ніж на будь-якому з попередніх турнірів, повідомляє Spiegel. Так, дослідники з Університету Цюріха розрахували середню вартість місця для вболівальника на кількох останніх чемпіонатах:
2002 рік – Південна Корея/Японія: близько $6000
2006 рік – Німеччина: $3200
2010 рік – Південна Африка: $5000
2014 рік – Бразилія: $6500
2018 рік – Росія: $11500
При цьому, за офіційними даними, на підготовку і проведення ЧС в Бразилії знадобилося близько $12,6 млрд, з них на 12 стадіонів у 12 містах – $3,4 млрд. У Росії приймати чемпіонат будуть так само 12 арен, а от міст буде лише 11: Москва (стадіони «Лужники» і «Відкриття-Арена»), Санкт-Петербург, Казань, Нижній Новгород, Саранськ, Калінінград, Волгоград, Єкатеринбург, Самара, Сочі і Ростов-на-Дону. Раніше президент ФІФА Йозеф Блаттер зазначив, що існує варіант, за якого турнір відбудеться на десяти стадіонах. ЗМІ повідомляли, що з програми підготовки до проведення турніру можуть пропасти стадіони у Волгограді й Калінінграді. Вартість будівництва футбольного стадіону для чемпіонату світу в Росії на 45 000 місць має становити близько 14-15 млрд руб. (хоча, наприклад, за розрахунками «Будтрансгазу» будівництво кожного стадіону вимагатиме 20 млрд руб.), і фінансування заплановано саме з федерального бюджету. Для порівняння, в Бразилії один стадіон коштував в середньому $0,28 млрд (9,9 млрд руб.).
У семи містах – Волгограді, Єкатеринбурзі, Калінінграді, Нижньому Новгороді, Ростові-на-Дону, Самарі та Саранську – уряд лише в березні 2014 року визначив генеральних підрядників для будівництва стадіонів. Однак навіть їхня наявність не гарантія швидкого виконання проекту.
Стадіони не одразу будувалися
«Зеніт-Арена», мабуть, найдорожчий спортивний довгобуд у новітній історії Росії і один з найвідоміших. Постанова уряду Санкт-Петербурга «Про реалізацію проекту з будівництва нового футбольного стадіону в західній частині Крестовського острова» була прийнята іще в грудні 2004 року, стадіон імені С.М. Кірова, на місці якого зараз і триває будівництво, зруйнований в кінці 2006 року, автор проекту японський архітектор Кісі Курокава помер у жовтні 2007 року. 24 квітня віце-губернатор Санкт-Петербурга Марат Оганесян заявив, що стадіон буде зданий в експлуатацію в травні 2016 року. При цьому первісна вартість арени на 70 000 глядачів збільшилася з $250 млн до $1,2 млрд (близько 42 млрд руб.). Таким чином, місце кожного вболівальника тут обійшлося близько $16 500.
Стадіони не одразу будувалися
Наприклад, реконструкція легендарного стадіону «Маракана» коштувала Бразилії майже $541 млн. Це як і раніше найбільш місткий футбольний стадіон країни – 78 838 осіб, хоча колись уболівальників вміщувалося набагато більше – до 200 000. Так, у 1963 році на матч національної першості між «Фламенго» і «Флуміненсе» прийшли 177 656 уболівальників – рекорд відвідуваності для клубних турнірів, а середня відвідуваність матчів внутрішнього бразильського чемпіонату в 1980-ті роки становила 130 000. Таке різке зменшення кількості відвідувачів пов’язане з вимогами ФІФА про наявність лише пронумерованих сидінь на стадіоні: були скасовані стоячі місця за воротами і лавки, де зазвичай розміщувалися найменш платоспроможні вболівальники.
Стадіони не одразу будувалися
Матч відкриття, один з півфінальних матчів і фінал чемпіонату світу – 2018 мають відбутися в Москві на стадіоні «Лужники». Вартість реконструкції оцінюється в 19,7 млрд руб. (за неофіційними джерелами, у 20-30 млрд руб.), місткість повинна збільшитися з 78 360 до 81 000 осіб. Головну арену країни (домашній стадіон збірної Росії з футболу і єдиний п’ятизірковий в країні) вирішили не зносити, а оновити. Після реконструкції «Лужники» призначатимуться тільки для проведення футбольних матчів. Але обіцяють забезпечити натуральний газон, для чого будуть встановлені спеціальні системи вентиляції та освітлення
Стадіони не одразу будувалися
Побудова з нуля «Арени Корінтіанс» в Сан-Паулу вимагала вкладень на $435 млн – це на 15% більше від запланованої суми. Місткість стадіону – 66 200 осіб, а здали об’єкт буквально за декілька днів до початку чемпіонату – 20 травня 2014 року. За час будівництва на цьому об’єкті встигли попрацювати більш ніж 26 000 людей. Після закінчення Кубка світу стадіон перейде в розпорядження команди «Корінтіанс», за бажанням якої арену ще будуть модифікувати до лютого 2015 року, зокрема планується монтаж табло для ведення рахунку за воротами, де зараз встановлено тимчасові сидіння на вимогу ФІФА.
Стадіони не одразу будувалися
Одним з найбільш готових до майбутнього чемпіонату з російських стадіонів є «Відкриття-Арена» – споруджувана домашня арена футбольного клубу «Спартак», який поки що залишається чи не єдиним великим російським клубом без власного стадіону. Місткість становитиме 42 000 осіб з можливістю розширення до 46 000 на час проведення Кубка світу. Ім’я було присвоєно за назвою спонсора – банку «Відкриття» (сума угоди на строк шість років становить 1 млрд 208 млн руб.), Причому за вимогами ФІФА та УЄФА під час матчів єврокубків і офіційних матчів національних збірних стадіон не зможе носити спонсорську назву і, швидше за все, буде називатися «Спартак». Матч відкриття арени відбудеться 5 вересня, суперником «Спартака» стане белградська «Црвена Звезда». Також 5 вересня відкриється й станція московського метро «Спартак». Первісна вартість будівництва становила €150 млн, потім дійшла майже до €500 млн, але далі через світову фінансово-економічну кризу стала поступово знижуватися. У лютому 2013 року голова ради директорів клубу Леонід Федун повідомив, що вартість будівництва стадіону становитиме близько $500 млн (15 млрд руб.).
Стадіони не одразу будувалися
Стадіон «Бейра-Ріо» в Порту-Алегрі вміщує 51 300 глядачів, і, можливо, стільки людей брали участь у його будівництві. Вболівальники клубу «Інтернасьонал», домашньою ареною якого і є «Бейра-Ріо», буквально приносили цемент, цвяхи, металеві блоки, цеглу й дошки. Вартість спорудження тим не менш становила близько $142 млн, але початкові оцінки були куди більші – до $450 млн.
Стадіони не одразу будувалися
На вже згадуваній «Маракані» у 2016 році заплановано проведення церемоній відкриття та закриття літніх Олімпійських ігор. З російським стадіоном «Фішт» вчинять навпаки: після закінчення зимових Олімпійських ігор у Сочі він був закритий на реконструкцію до 2017 року для підготовки до проведення на ньому матчів чемпіонату світу з футболу. Під час перебудови буде демонтована центральна частина даху, а місткість арени буде збільшена з 40 000 до 47 000 місць. За офіційними джерелами, вартість «Фішта» становила $780 млн, на реконструкцію потрібно ще близько 3 млрд руб. Після завершення всіх міжнародних заходів кількість місць зменшать до 25 000, а сам стадіон стане домашнім для ФК «Жемчужина-Сочі» (зараз клуб на професійному рівні не грає в жодному з дивізіонів чемпіонату Росії).
Стадіони не одразу будувалися
Будівництво стадіону «Амазонія» в Манаусі коштувало Бразилії $270 млн: 25% суми виділив уряд штату Амазонас, 75% – Бразильський банк розвитку. Під час спорудження арени бралися до уваги складні кліматичні умови тропіків: середньомісячна температура в розташованому практично на екваторі місті не опускається нижче за 25 градусів, крім того, недалеко від Манауса злиття річок Ріу-Негру і Солімойнс, що забезпечує додаткову вологість. Більша частина конструкцій стадіону пофарбована у білий колір для відображення сонячного світла, більша частина місць для вболівальників захищені дахом, а у фасаді будівлі передбачені великі вентиляційні отвори. Не забули будівельники й про екологію: реалізована можливість збирання дощової води для подальшого використання на потреби «Амазонії», а енергозабезпечення арени стадіону частково здійснюватиметься за рахунок сонячних батарей.
Всі стадіони мають бути готові до 2017 року, а чотири міста з російського списку – Москва, Санкт-Петербург, Казань і Сочі – також повинні будуть прийняти матчі Кубка конфедерацій, який традиційно проходить за рік до Кубка світу за участю команди-господарки й кращих збірних усіх континентів.
Мабуть, найбільшою проблемою російських стадіонів може стати їхня доля після завершення чемпіонату. Мінімальна місткість стадіонів для матчів Кубка світу – 42 000 місць, а середня відвідуваність матчів російського чемпіонату минулого сезону – 13 180 глядачів. Це навіть менше, ніж у другій німецькій бундеслізі (17 237), не кажучи вже про першу – лідера серед європейських клубних турнірів (42 624 особи). Швидше за все, після проведення першості планети такі масштабні спортивні споруди в Росії будуть простоювати.
Іделія Айзятулова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас