АМКУ має намір судитися з "Укрзалізницею" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ має намір судитися з "Укрзалізницею"

Казна та Політика
604
Антимонопольний комітет України наполягає на обгрунтованості та законності прийнятого рішення про порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем з боку “Укрзалізниці”.
“У липні 2013 року рішенням АМКУ дії” Укрзалізниці”, які полягають у зобов’язанні залізниць (Південної, Південно-Західної та Одеської) вказувати в перевізних документах перевезення зернових вантажів ТОВ СП” Нібулон “до станції Миколаїв-Вантажний як перевезення зернових вантажів на експорт і донарахування та стягнення відповідної частки тарифу без належних обгрунтувань, було визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції “, – йдеться в прес-релізі АМКУ.
Комітет повідомляє, що на “Укрзалізницю” було накладено штраф у розмірі 100 млн грн і покладено зобов’язання, згідно з яким “Укрзалізниця” повинна була розробити і затвердити для своїх структурних підрозділів механізм контролю за правильністю визначення вантажовласниками призначення вантажу.
“Укрзалізниця” заявила в АМКУ про перегляд рішення, проте наявна в комітеті інформація підтверджує наявність у діях “Укрзалізниці” порушення, і, як наслідок, рішення комітету було залишено без змін.
Метою АМКУ при прийнятті такого рішення було забезпечення перевезень вантажів на принципах прозорості та належного захисту споживачів послуг “Укрзалізниці” з перевезення зернових вантажів транспортом загального користування, зокрема, сільгоспвиробників України, зазначає АМКУ.
Крім того, АМКУ закликав Мінінфраструктури, до сфери управління якого належить “Укрзалізниця”, забезпечити виконання нею накладених рішенням комітету зобов’язань щодо розробки та затвердження механізму контролю за правильністю визначення призначення вантажу, що надалі дозволить запобігти подібні порушення.
“Втім, такі дії комітету не знайшли підтримки і належного реагування ні з боку” Укрзалізниці “, ні з боку Мінінфраструктури. Враховуючи це, АМКУ має намір захищати свою позицію в судовому порядку”.
Нагадаємо, що “Укрзалізниця” категорично не згодна з вищевказаним рішенням АМКУ і буде подавати позовну заяву до суду.
“Укрзалізниця” пояснювала причину конфлікту тим, що зерно, до якого був застосований не було доставлено залізничним транспортом на адресу зернового терміналу ТОВ СП “Нібулон” у Миколаєві, що є міжнародним пунктом пропуску в морському сполученні, а також включений до переліку пунктів пропуску через державний кордон , в яких здійснюється переміщення товарів через митницю.
Посилаючись на інформацію Міністерства податків і зборів України, “Укрзалізниця” повідомляла, що за 2012 рік через пункт пропуску через державний кордон України на території перевантажувального терміналу ТОВ СП “Нібулон” вивезено 4 млн тонн зернових вантажів, з яких 3 млн тонн – безпосередньо ТОВ СП “Нібулон”, але в 2012 році залізничним транспортом на адресу цього підприємства перевезено лише 1950000 тонн зернових вантажів, що на думку “Укрзалізниці” підтверджує факт експорту зернових вантажів ТОВ СП “Нібулон”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас