Бразилія повертається до реальності після чемпіонату світу з футболу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бразилія повертається до реальності після чемпіонату світу з футболу

Світ
456
Хоч збірна Бразилії з футболу та зазнала нищівної поразки у півфіналі чемпіонату світу, але у влади є кілька приводів для свята. Аеропорти функціонували. Будівництво стадіонів, готовність яких прийняти матчі викликала запитання до самого останнього моменту, все-таки було завершене. Побоювання з приводу можливих протестів під час чемпіонату виявилися необгрунтованими.
Але тепер прийшов час для усвідомлення «що сталося».
Бразилію чекають серйозні випробування, включаючи боротьбу за пожвавлення стагнуючою економіки і президентські вибори в жовтні, які можуть викликати серйозну поляризацію думок у суспільстві. Також країні необхідно встигнути підготуватися до проведення літньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро в 2016 р. І тут, за словами організаторів, відзначаються ті ж проблеми з термінами введення в лад необхідних об’єктів, як і у випадку з ЧС з футболу. Можна очікувати, що Олімпіада знову викликає критику з приводу пріоритетів у витратах бразильських властей.
Економіка під тиском
Економісти неодноразово знижували прогнози зростання ВВП Бразилії цього року. Економіст Barclays Марсело Саломон тепер очікує зростання на 0,7%, а не на 1,7%. «Під час чемпіонату світу Бразилія була як фантастичний острів, але тепер прийде шок від усвідомлення реальності, – говорить він. – Ми перебуваємо в процесі гальмування, який здивував навіть найзавзятіших песимістів ».
Після чотирьох років стагнації економіки заводи скорочують виробництво. Зусилля влади щодо стимулювання економічного зростання за допомогою великих державних позик, споживчих кредитів та грошової підтримки бідного населення, схоже, вичерпали себе, говорять деякі економісти. Плани уряду побудувати порти та інші інфраструктурні об’єкти досі не допомогли підвищити конкурентоспроможність.
Марсіо Олланд з міністерства фінансів Бразилії стверджує, що уповільнення економіки країни викликано глобальними економічними процесами, а не невдачами в політиці уряду. А державні позики підприємствам і виплати з соціального забезпечення сім’ям пом’якшують удар, стверджує він. Тим не менше, питання про методи стимулювання економічного зростання, ймовірно, стане центральним у політичній кампанії перед виборами в жовтні.
Президентські вибори
Президента Ділму Руссефф, яка збирається балотуватися на другий термін, на церемонії відкриття чемпіонату світу освистали тисячі бразильців. Але вона зберігає серйозну підтримку серед найбідніших верств населення, оскільки її ліва Партія трудящих за 12 років перебування при владі збільшила соціальні виплати та субсидії на покупку житла.
Опитування показують, що Руссефф має найбільші шанси на перемогу. За даними Datafolha, якщо до початку чемпіонату рейтинг її підтримки становив 33%, то до 3 липня завдяки гладкому проведення турніру він виріс до 35%. «Ми, бразильці, збережемо емоції і задоволення від проведення дуже успішного заходу», – говорила вона на церемонії закриття.
Однак Руссефф буде протистояти серйозна опозиція. Деякі бразильські бізнесмени та економісти стали дуже критично ставитися до Руссефф через її політики активного державного втручання в такі галузі, як, наприклад, нафтовидобуток. За їх словами, це теж негативно позначається на темпах економічного зростання. Їхнє невдоволення настільки велике, що фондовий ринокБразіліі часто росте, коли рейтинг Руссефф знижується. Хоча Олланд з міністурства фінансів заперечує наявність такого взаємозв’язку.
Суперечки про спорт
Бразилія буде готуватися до літньої Олімпіади, незважаючи на політичні та економічні труднощі. Чемпіонат світу з футболу довів, що країна здатна бути господинею таких великих спортивних заходів. Але він також продемонстрував, скільки критики і розбіжностей може провокувати підготовка до них.
У 2013 р. на вулиці вийшли мільйони людей, які протестують проти рішення витратити $ 11,5 млрд на футбольні стадіони і пов’язану з турніром інфраструктуру, а не такі основні потреби, як освіта та охорона здоров’я. Олімпіада 2016 в Ріо-де-Жанейро, місті, де особливо сильно виражено нерівність між бідними і багатими, напевно приведе до продовження цих суперечок.
Хоч чемпіонат світу і виявився яскравою подією, але він не приніс господарям турніру тієї економічної віддачі, на яку вони розраховували. Бразилія планувала використовувати його, щоб побудувати нові поїзди, метро та іншу інфраструктуру, що повинно було допомогти економіці регіонів. Однак багато проектів, наприклад, високошвидкісна залізнична магістраль між Ріо-де-Жанейро і Сан-Паулу, так і не були реалізовані, а влади зосередилися на основних об’єктах – стадіонах. При цьому мінімум чотири арени – в Бразиліа, Куяби, Манаусі і Натале – в майбутньому будуть мало використовуватися і стануть символами надмірних витрат.
Відбувся й трагічний інцидент. Під час чемпіонату недалеко від футбольного стадіону в Белу-Орізонті обрушилася естакада, яку повинні були добудувати до початку турніру. У результаті загинуло двоє осіб.
Бразильці називають себе футбольною нацією, тому у них були високі очікування щодо перемоги на чемпіонаті світу. Однак Бразилія поступилася у півфіналі Німеччини з рахунком 7-1, що не допоможе поліпшити економічний настрій в країні. Тому деякі бразильці вже замислюються, чи коштував турнір того, щоб його проводити. «Зараз, після цієї поразки, люди будуть ще пильніше дивитися на проблеми Бразилії, на те, що було зроблено, чого не було зроблено, на школи, на лікарні», – говорить Рожеріо де Соуза Рібейро, 27-річний портьє з Сан-Паулу .
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас