Обсяг експорту молокопродуктів з України в РФ за підсумками 2014р істотно не зміниться - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг експорту молокопродуктів з України в РФ за підсумками 2014р істотно не зміниться - експерт

Аграрний ринок
177
Обсяг експорту українських молочних продуктів до Росії за підсумками 2014 істотно не зміниться в порівнянні з 2013 роком, вважає голова ради директорів Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський.
Як зазначив він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” посилаючись на травневі показники, незважаючи на обмежувальні заходи Росії з ввезення українських сирів, загальна кількість експортованих на російський ринок молочних продуктів з України збереглася на рівні 7 тис. тонн.
“Незважаючи на певні обмеження експорту до Росії, загальна кількість молочних продуктів на експорт збереглася на рівні 7 тис тонн. Так, більше стало експортуватися масла, сухого знежиреного молока, менше – сиру і сирного продукту, але загальна кількість в 7 тис тонн збереглося, тобто, якщо говорити про загальний експорт, не думаю, що він буде набагато відрізнятися від попереднього року “, – сказав В. Чагаровський.
На його думку, Росія, що є найбільшим у світі імпортером молочних продуктів, не зможе швидко знайти заміну більше 60 тис. тонн українських сирів. “Перекрити відразу ж доступ українським продуктам і позбавити себе порядку 60 тис тонн сирів, відразу знайти заміну – …. повірте, неможливо. Торік 101 тис тонн сиру експортували білоруси до Росії, 62 тис тонн -. наш експорт. Замінити 62 тис. тонн одночасно неможливо, це приведе до дефіциту на ринку, відповідно, відбудеться підвищення цін, чого, природно, уряд Росії не допустить», – сказав В. Чагаровський.
Українські компанії, у свою чергу, не зможуть перенаправити зазначені обсяги продукції на інші ринки. “Заміну ринку Росії неможливо зробити, тому що це усталений ринок з певними категоріями продуктів, які туди експортуються, і ці ж категорії продуктів ви не направите в інші країни. Той же сир, сирний продукт. На інші ринки нам потрібно виходити з іншими категоріями продуктів “, – додав експерт.
В. Чагаровський очікує, що на російському ринку буде проведено “якісний відбір українських переробників, які будуть допущені на цей ринок”. Частка Росії в структурі українського експорту молокопродуктів збережеться.
“Ми збережемо стабільність на російському ринку, разом з тим будемо нарощувати нашу присутність на інших ринках – я бачу такий сценарій розвитку”, – зазначив він.
Як повідомлялося, російська санітарна служба з квітня заборонила ввезення на територію У країни продукцію українських підприємств, що виробляють сир: ПП “Рось”, філія “Охтирський сиркомбінат”, ПАТ “Пирятинський сирзавод”, ТОВ “Гадячсир”, ПАТ “Золотоніський маслоробний комбінат” та ТОВ “Техмолпром”.
Росспоживнагляд 4 липня також ввів заборону на постачання молока та молочної продукції, вироблених на підприємствах: “Миргородський сироробний комбінат”, “Чернігівський молокозавод”, філія “Славутський маслоробний комбінат” ПП КФ “Прометей”, філія “Львівський молочний комбінат” ПП КФ “Прометей “, філія” Роменський молочний комбінат “ПП” Рось “, філія” Сумський молочний завод “ПП” Аромат “, ДП” Агролайт “(всі входять в ДП” Мілкіленд-Україна “). У санітарній службі сказали, що при дослідженні зразків продукції підприємств “виявлені порушення вимог законодавства у сфері захисту прав споживачів”. З 11 липня до списку приєднався “Лозовський молочний завод”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас