Життя по-новому. Парламентська версія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя по-новому. Парламентська версія

Казна та Політика
962
Найважливіше рішення Верховної Ради шостого скликання було прийнято за день до того, як Віктор Януковіч втік з України: депутати проголосували за повернення до Конституції в редакції 2004 року. Янукович його не підписав, і вдень пізніше депутати прийняли аналогічну постанову, що не вимагає президентського схвалення. Після того як центр прийняття рішень в країні перемістився з Банкової на Грушевського, перед депутатами з’явилися виклики, на які потрібно було реагувати з максимальною швидкістю і згуртованістю. «k:» нагадують про найважливіші депутатських ініціативах, які стали законами з того часу, як Верховна Рада знову відчула смак влади.
ВИКЛИКИ ВІЙНИ
Значна частина підтриманих нардепами законопроектів обумовлена ​​вимогами військового часу. Верховна Рада відтворила Національну гвардію, розформували 14 років тому, посилила відповідальність за злочини проти національної безпеки, зупинила скорочення армії, дозволила додаткові обмеження прав і свобод громадян в зоні проведення АТО, прийняла нормативні зміни для удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації та т. д.
Крім того, держава подбала про своїх військовослужбовців. Останній акт такого роду, спрямований на підпис президентові, – визнання бійців АТО і працівників підприємств, які залучалися до участі в антитерористичній операції, учасниками бойових дій з усіма належними їм надалі виплатами та пільгами. Причому депутати намагалися не тільки полегшити становище військовослужбовців, які перебувають у місцях боїв, – наприклад, прийнявши постанову про лікування поранених у Феофанії, – але й не забули про їхіх рідних. Депутати підвищили пенсію членам сімей загиблих військових, узаконили пільги при вступі до вузів дітям військовослужбовців. Ще до того, як на сході відгримлять останні збройові залпи, український бюджет відчує на собі наслідки законів, які не могли бути не прийняті. А професія військового може знову стати популярною не тільки через навколишнього її ореолу героїзму, а й через супутні державних гарантій.
Якщо заради українських військових платникам податків доведеться розщедритися, то на народних депутатах вони зможуть заощадити. 301 народний обранець проголосував за те, щоб позбавити себе частини встановлених законодавством пільг, наприклад, двомісячної допомоги на оздоровлення або одноразового отримання річної зарплати у разі виходу на пенсію.
КРОКИ ДО ПРОЗОРОСТІ
В українців нарешті з’явиться суспільне телебачення. Про те, що Україні необхідний незалежний від влади джерело інформації, почали говорити ще десять років тому, а після зачистки медіапростору попереднім керівництвом країни стало зрозуміло, що більше з цим тягнути не можна. Правда, відповідний законопроект був винесений до сесійної зали ще урядом Миколи Азарова, але підписував його вже Олександр Турчинов. Перші чотири роки робота громадського ТБ буде фінансуватися з бюджету, а потім корабель повинен піти в самостійне фінансове плавання. Наслідком того, що країна зібралася жити по-новому, стало і прийняття змін до законодавства, що спрощують доступ до публічної інформації, і новий закон про держзакупівлі, який скорочує можливості для корупційних схем та чинить процедуру закупівель набагато прозоріше. Ці три законодавчі ініціативи не відносяться до розряду таких, чиї наслідки обиватель міг би відчути на собі вже завтра. Але будемо сподіватися, що це істотний внесок у майбутнє.
Для підприємців гарною новиною стали нововведення щодо спрощення процесу відкриття бізнесу. Реєстраційний збір скасовано, а процес реєстрації юрособи та підприємців шляхом подачі електронних документів – спрощений. Крім того, зведена до нуля раніше могутня роль печатки, якою можна було підробити, або, заволодівши нею, використовувати для рейдерської атаки, або просто не віддавати новому керівництву, продовжуючи контролювати бізнес. Інша приємна новина: Верховна Рада скасувала утилізаційний збір, введений торік.
Різке падіння гривні стало серйозною головним болем, у тому числі для українців, які оформили валютний кредит. Верховна Рада спробувала пом’якшити цей удар, ввівши мораторій на вилучення майна у позичальників, які не можуть виконати свої кредитні зобов’язання. Інакше кажучи, люди, що живуть в квартирі, кредит за яку ще не погашений, можуть не боятися, що завтра банк викине їх на вулицю. Звичайно, якщо позичальники взагалі перестануть розплачуватися за кредитами, банківська система впаде, тому даний закон спочатку позиціонується лише як тимчасовий захід.
Власники автомобілів у великих містах можуть відчути прийняте Верховною Радою нововведення щодо паркування транспортних засобів. За неоплачену стоянку автомобіля на парковці тепер будуть виписувати штрафи, а безпідставно припаркувалися на місцях для інвалідів штрафувати вдвічі суворіше. Водночас виконкоми обласних центрів тепер зобов’язані забезпечити місто місцями для паркування в розмірі 5% від чисельності населення, а у випадку зі столицею мова йде про місця для 10% киян.
Нарешті, сільські вчителі та батьки, яким незабаром довелося б возити дітей до школи в сусіднє село, можуть заспокоїтися хоча б на рік – парламент ввів мораторій на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форм власності. Правда, оплата роботи напівпорожніх шкіл знову-таки ляже на бюджет.
Загалом саме до зростання видаткової частини головного кошторису країни і призведе значна частина парламентських законодавчих новел. Нічого дивного, як кажуть, для перемоги у війні потрібні лише три речі: гроші, гроші і ще раз гроші. От тільки питання, за рахунок чого будуть покриті ці витрати, депутати пропрацювали з меншою ретельністю, ніж питання витрат. Можливо, сподіваються, що свої плоди принесе спрощення життя підприємницького стану (втім, цей ефект не буде моментальним), а швидше за все, вважають, що проблема наповнення скарбниці – головний біль вже виконавчої влади.
Рустем Халілов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас