Саміт країн БРІКС може змінити світову валютну політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт країн БРІКС може змінити світову валютну політику

Світ
1494
Глави Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південно-Африканської Республіки, які входять до складу групи БРІКС, зустрінуться у бразильських містах Форталеза та Бразилія. Ці п’ять держав вважають себе найважливішими новими індустріальними країнами. За останні роки вони вважалися локомотивом економічного зростання у світі. Однією із ключових тем триденної зустрічі, котра розпочинається у понеділок, 14 липня, стане створення Нового банку і так званого пулу резервних валют.
“Заснування цих фінансових інститутів демонструє, що країни БРІКС готові здійснювати конструктивний вплив (на світову економіку – Ред.), а їхня роль та задачі подібні до тих, що виконує Міжнародний банк та Міжнародний валютний фонд”, – зазначає Жозе Алфреду Граса Ліма, держсекретар бразильського міністерства закордонних справ.
Новий банк розвитку, обсяг дозволеного капіталу якого складе 100 мільярдів доларів, а розподіленого – 50 мільярдів доларів, планує витрачати ці кошти на інфраструктурні проекти у країнах, що розвиваються, та країнах-членах БРІКС.
Новий пул умовних валютних резервів, за аналогією з Міжнародним валютним фондом (МВФ), покликаний допомогти країнам із проблемами платіжного балансу. У бразильських ЗМІ вже припустили, що першою кредит може отримати Аргентина. Президентка країни Кристина Кіршнер разом зі своїми південноамериканськими колегами вже підтвердила участь у засіданні лідерів БРІКС, яке відбудеться 16 липня у місті Бразилія.
Китай зробить найбільший внесок
Утім, досі громадськості невідомі ні місце розташування головного офісу банку, ні його офіційна назва, ні критерії, згідно з якими будуть видаватися кредити. Затверджено лише граничний розмір статутного капіталу банку, який складе 100 мільярдів доларів. Перший внесок кожної із п’яти країн групи БРІКС складе десять мільярдів доларів.
За даними бразильського зовнішньополітичного відомства, Китай внесе у пул валютних резервів суму у розмірі 41 мільярд доларів, Бразилія, Індія та Росія по 18 мільярдів, а ПАР – п’ять мільярдів доларів. Такий фонд утворився у відповідь на провал реформи МВФ, на які Конгрес США наклав вето. Реформа, угоджена у 2010 році, передбачала перегляд квот та перерозподіл голосів на користь економік, що розвиваються (передусім Китаю).
Пошуки ідентичності
“Всі тяжіють до більшої гнучкості. Країни БРІКС прагнуть продемонструвати США, що зміни можливі”, – стверджує Лія Вальс Перейра, економістка бразильського аналітичного центру Instituto Getulio Vargas. Фонд і Новий банк можуть посприяти об’єднанню всередині БРІКС.
Секретар МЗС Бразилії Граса Ліма визнає, що пошук ідентичності лише розпочався. “Простіше сказати, чим країни не є, – стверджує дипломат. – Це не міжнародна організація, не митний союз і не зона вільної торгівлі. Це радше механізм, направлений на вигідне співробітництво усередині БРІКС”.
Китай – найбільший торгівельний партнер Бразилії
Нині найважливішою складовою співробітництва усіх країн в рамках групи БРІКС можна вважати торгівлю з Китаєм. Експорт Бразилії у Китай збільшився від одного мільярда доларів в 2000 році до 46 мільярдів доларів у 2013-му. І в 2012 році Китай став найбільшим торгівельним партнером Бразилії, випередивши США.
Обсяги бразильського експорту до інших країн БРІКС – Росії, Південно-Африканської Республіки та Індії – дещо скромніші. За даними міністерства зовнішньої торгівлі країни, експорт до Індії у 2013 році склав близько 1,3 мільярдів доларів, до Росії – майже три мільярди та до ПАР – близько 1,8 мільярдів доларів.
Історичний саміт?
Союз нових індустріальних країн об’єднує спільна політична мета – змінити світовий порядок на чолі зі Сполученими Штатами Америки. Це підтверджує і заснування фінансових інститутів на кшталт тих, які були створенні у межах Бреттон-Вудської валютно-фінансової системи. Ці аспекти можуть зробити саміт у Форталезі “історичним”.
У такому випадку липень 2014 року запам’ятається бразильцями одразу ще однією епохальною подією, окрімЧемпіонату світу світу з футболу. Поки що усе свідчить про те, що саміт увійде в історію. Завдяки присутності китайського лідера Сі Цзіньпіна, прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді та президента Росії Володимира Путіна Бразилія на декілька перетвориться на центр світової політки.
Однак навряд чи на цьому визначному заході буде нагода поспілкуватися про нагальні міжнародні питання. Країни групи БРІКС дотримуються політики невтручання. Міністр закордонних справ Бразилії Луіс Альберто Фігейреду висловився чітко: “БРІКС та Україна – це дві різні теми”.
Астрид Пранґе, Наталія Соколовська
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас