Фондовий ринок США чекає 10 безрадісних років? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок США чекає 10 безрадісних років?

Фондовий ринок
706
Фондові індекси США переоцінені і це спостерігається вже кілька місяців. Про це свідчать шість всесвітньо визнаних індикаторів, хоча це і не означає, що ринок неминуче увійде до “ведмежу” фазу.
Існує висока ймовірність того, що доходи від інвестицій протягом наступного десятиліття будуть нижче середнього рівня, вважає професор економіки Єльського університету і лауреат Нобелівської премії Роберт Шиллер.
Інвестори не повинні очікувати, що ринкові тенденції, що спостерігаються в останні п’ять років, збережуться в майбутньому.
Одним із способів виміряти оцінку ринку є порівняння його показників з показниками, які раніше спостерігалися під час активного бичачого ринку. З 1900 р. таких піків спостерігалося 35, свідчу дані дослідницької компанії Ned Davis Research.
П’ять із шести коефіцієнтів показують, що ринок зараз переоцінений сильніше, ніж на 82-89%, як це було раніше. До цих коефіцієнтів належать:
- Циклічно скоригований показник P / E (прибуток до ціни на акцію), розраховується шляхом ділення поточного рівня S & P500 на середній показник прибутку на акцію з поправкою на інфляцію за останнє десятиліття
- Дивідендна прибутковість
- Відношення вартості акцій до обсягу продажів на акцію
- Відношення вартості акцій до балансової вартості на одну акцію
- Показник Q, розраховується шляхом ділення ринкової капіталізації компанії на відновну вартість її активів
- Традиційний коефіцієнт P/E
Останній коефіцієнт, що грунтується на вже наявній або прогнозованого прибутку, показує саму позитивну картину. При цьому ринок зараз переоцінений сильніше, ніж це було в 69% останніх випадках при піках на бичачому ринку.
Шиллер стверджує, що коефіцієнт P/E не має такого хорошого потенціалу для прогнозування, як його циклічно скоригований варіант.
Деякі інвестори ігнорують попередження, які виходять від індикаторів, так як бичачий ринок продовжує зростати, хоча історичні дані показують, що це характерно для ринку, який незабаром має досягти свого піку.
На думку нобелівського лауреата, немає нічого дивного в тому, що ринок виріс за минулий рік, незважаючи на всі показники, оскільки вони погано підходять для прогнозування в періодах до одного року. Найбільш оптимальними будуть 10-річні прогнози.
Так, наприклад, в грудні 1996 р. Шиллер попередив ФРС про “ірраціональний достаток”, хоча ринок потім ще продовжував рости протягом трьох років.
Співкерівник компанії GMO, що управляє активами на $ 119 млрд, Бен ІНКЕРІ вважає, що ринок схожий на лист з дерева під час буревію.
“Ви поняття не маєте, де лист буде через хвилину або через годину, – говорить він. – Але, зрештою, гравітація переможе, а лист приземлиться на землю”.
Який головний сенс всього цього для інвесторів? Фондовий ринок не може показувати середню довгострокову прибутковість на рівні близько 10%, а тим більше 20%, який ми бачили в останні п’ять років.
“Я можу сказати з високим ступенем впевненості, що інвестори в найближчі 10 років побачать розчаровують результати по американських акціях”, – відзначає глава Newport Beach Роб Арнотт.
На жаль, жоден з коефіцієнтів не зможе допомогти визначити, яким чином ринок буде вести в себе. Він може показувати більш низькі результати протягом найближчих 10 років, але вони все ж будуть позитивними, або він може дуже швидко рости, а потім падати, як це було наприкінці 1990-х і на початку 2000-х років.
Одним із способів, який дозволить знизити ризики, можуть бути інвестиції в акції компаній з інших країн, хоча ряд потрясінь на фондових ринках Європи наочно показали, що вони також можуть бути більш ризикованими, ніж ринок США, і підходити не всім інвесторам.
Циклічно скориговане відношення P / E в США зараз вище, ніж в 52-х з 54-х зарубіжних фондових ринках. За словами директора з інвестиціями Cambria Investment Management Мебане Фабера, найнижчий показник зараз спостерігається в Росії, Аргентині та Греції.
Що стосується інвестицій в американські акції, то деякі експерти радять вибирати сектора із споживчими товарами та послугами. У цих секторах найпопулярнішими акціями, які показували результати краще ринку в останні 15 років, були: кабельна компанія Comcast і гіганти Walt Disney, McDonald’s, PepsiCo, Kimberly-Clark, Procter & Gamble.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас