Популярність житла серед інвесторів сягнула піку. Далі - тільки падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Популярність житла серед інвесторів сягнула піку. Далі - тільки падіння

Казна та Політика
818
Частка інвестиційних угод на ринку нерухомості сягнула 20%. «Минулого року частка таких угод була менша і становила 12-15% від загальної кількості договорів купівлі-продажу нерухомості», – розповів «Капіталу» віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал. За його словами, зараз ринок вийшов фактично на докризовий показник (до осені 2008 р.). Солідарний з ним і керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський, на думку якого зараз інвестори розглядають нерухомість як один з основних інструментів для збереження своїх грошей.
Вкладають у вторинне житло
Існує три типи інвестування в нерухомість, пояснює керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов. Перший – це купівля житла на ранній стадії будівництва в новобудові і його перепродаж, наприклад, після введення об’єкта в експлуатацію. На кожному етапі ціна квадратного метра зростає, тому навіть зараз на перепродажі можна заробити 25-50% від вартості квартири. «Як правило, житло перепродується через 6-8 місяців після купівлі», – пояснює Артюхов.
Другий – це придбання нерухомості з наступною здаванням її в оренду. Як правило, такі квартири з ремонтом купують на вторинному ринку нерухомості. Збільшення кількості угод у цьому сегменті найбільше фіксують ріелтори.
Третій тип – це купівля великих за площею апартаментів і створення на їхній базі декількох дрібніших квартир. Михайло Артюхов розповідає, що всі витрати на капітальний ремонт та переоформлення документів з лишком окупаються під час продажу нерухомості, оскільки вартість квадратного метра, наприклад «одинички», вища, ніж чотирикімнатних апартаментів.
Покупці бояться нести гроші в банк, тому намагаються вкласти їх у житло, вважає Анатолій Топал. «Забрати доларовий депозит зараз можна лише гривнями», – говорить він. Тому клієнти не поспішають нести свої кровні до фінансових установ. За даними Національного банку, в липні порівняно з січнем депозити фізосіб у національній валюті знизилися на 12,6%, до 221,6 млрд грн, а в іноземній – на 24,5%, до $23,3 млрд.
Частка не зміниться
Збільшення частки інвестиційних угод не означає, що їхня кількість в натуральному вираженні збільшилася. Це стало можливим завдяки різкому падінню продажів. За даними Михайла Артюхова, в першому півріччі в Києві було зареєстровано близько 6 тис. угод на ринку первинної та вторинної нерухомості. Це в два рази менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.
До кінця року частка інвестиційних угод не збільшиться, тому що заробляти на житло зараз стає все складніше. «З січня до червня кількість угод з оренди житла знизилося на 40%», – говорить президент Союзу фахівців з нерухомості Олександр Рубанов. Зростає й строк повернення інвестицій в нерухомість. Це пов’язано, за словами Анатолія Топала, зі зниженням цін на оренду в доларовому еквіваленті на 40%. «Деякі власники апартаментів спробували підвищити ціни через девальвацію гривні, але тут же втратили орендарів», – пояснює він і додає, що для більшості клієнтів оренда залишилася на рівні минулого року. Водночас ціни на квартири на вторинному ринку прив’язані до курсу долара. Тому якщо торік строк повернення інвестицій у двокімнатну квартиру вартістю $50 тис. і за ціни оренди 4 тис. грн на місяць становив трохи більше восьми років, то зараз – понад 12 років.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас