Дорога «Сила Сибіру» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога «Сила Сибіру»

Енергетика
784
Глава адміністрації президента Сергій Іванов заявив, що реалізація проекту «Сила Сибіру», який передбачає будівництво газової труби до Китаю, а також облаштування інфраструктури східносибірських родовищ обійдеться в $60-70 млрд. Раніше називалася цифра $55 млрд. Втім, підсумкова сума витрат може ще зрости. Частина коштів на проект піде з кишень російських платників податків.
Вартість проекту «Сила Сибіру» може сягнути $60-70 млрд. Про це в середу заявив глава адміністрації російського президента Сергій Іванов під час зустрічі з китайськими студентами, які вивчають російську мову, яка відбулася в Пекіні.
Газотранспортна система «Сила Сибіру» служитиме для постачання газу з Іркутського і Якутського центрів газовидобутку (Чаяндінське і Ковиктинське родовища) через Хабаровськ до Владивостоку і далі до Китаю. Потужність «Сили Сибіру» становитиме 61 млрд кубометрів, причому 38 млрд кубів на рік, за укладеною в травні угодою, повинні йти в КНР. Перший стик «Сили Сибіру» планується зварити вже в серпні поточного року. Введення першої черги проекту в експлуатацію заплановано на кінець 2017 року.
Раніше повідомлялося, що загальна вартість проекту, включаючи прокладку труби, облаштування родовищ і будівництво газопереробного підприємства в Амурській області (його завданням стане виділення з природного газу цінних компонентів – гелію й етану), становитиме $55 млрд. Про це повідомляв голова Міненерго Олександр Новак. З чим пов’язане зростання передбачуваних витрат, Іванов не уточнив.
Представники «Газпрому» в середу були недоступні для коментарів. Представник Міненерго на запит не відповів.
До речі, «Газпром» вже почав відбирати підрядників для будівництва труби. Як повідомляють в середу «Ведомости», взяти участь у проекті висловили бажання «Стройгазмонтаж» Аркадія Ротенберга, «Стройгазконсалтинг» Руслана Байсарова і «Стройтрансгаз» Геннадія Тимченка. Є й інші претенденти, але вони не називаються.
«Справа в тому, що аналогічних за складністю проектів в Росії ще не було, тож порівнювати нема з чим. Витрати визначаться на пізнішому етапі реалізації проекту», – коментує гендиректор АК Small Letters Віталій Крюков. Голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін нагадує, що на будівництво одного кілометра газопроводу «Південний коридор» «Газпром» витрачає понад $9 млн. «При цьому труба прокладається в степах півдня Росії, і її потужність становить близько 32 млрд кубометрів на рік, – зазначає експерт. – Зрозуміло, що потужніший газопровід в Східному Сибіру коштуватиме значно дорожче».
Голова компанії Optim Consult (Гуанчжоу, Китай) Євген Колесов зазначає, що масштаб проекту «Сила Сибіру» величезний.
«А великий проект, як відомо, великі гроші. Тож тут за принципом: заявляючи мінімум, вимагай максимум, щоб потім не шкодувати, – говорить експерт. – Не здивуюся, якщо до кінця будівництва вартість зросте в два рази».
Фінансування проекту «Сила Сибіру» частково буде проведено за рахунок коштів, отриманих від Китаю – із загальної суми контракту на постачання газу, яка становить $400 млрд, китайці пообіцяли виділити $25 млрд авансу. Крім того, російська влада пропонувала провести докапіталізацію «Газпрому», однак компанія заявила, що обійдеться своїми силами. Замість докапіталізації «Газпром» запропонував уряду з 2015 року підвищити тарифи на його послуги на 2% вище інфляції (6%), у 2016 році – на 3% і далі – на 4% на рік вище темпів інфляційного зростання. Хоча саме на рівень інфляції влада планувала індексувати з 2015 року тарифи природних монополій. Але проти зростання тарифів виступає Міністерство економічного розвитку – на думку МЕР, зростання тарифів негативно позначиться на економіці та інфляції. Крім того, «Газпром» просить надати йому податкові пільги з проекту.
«Сила Сибіру» фінансуватиметься в основному за рахунок податкових пільг, тобто за рахунок російських платників податків, – вважає Корчемкін. – Апетит приходить під час їжі – витрати на проект будуть зростати, тому уряд підвищить ціни на газ для російських споживачів, що призведе до гальмування російської економіки в цілому».
При цьому експерт зазначає, що якби «Газпром» звернувся за кредитом до Китаю, то «Силу Сибіру» і будували б китайці з китайських же труб. І це, за словами Корчемкіна, обійшлося б російській монополії втричі дешевше.
«Роснефть» пропонувала створити для будівництва «Сили Сибіру» консорціум, в якому могли б взяти участь незалежні газовиробники, які вклали свої кошти. Нафтова компанія активно веде видобуток газу в Східному Сибіру і хоче отримати доступ до труби. Однак «Газпром» заявив, що незалежних виробників у «Сили Сибіру» не буде. «Роснефть» пригрозила, що готова відстоювати свою позицію в суді.
Євген Колєсов вважає, що для будівництва «Сили Сибіру» можуть бути залучені додаткові китайські кошти. «Коли почнеться дефіцит бюджету за угодою, звернуться до китайців за кредитом. Китайці ж, досить імовірно, попросять за це в оренду території Далекого Сходу, скажімо, на 50 років, – песимістичний експерт. – А далі – сценарій Аляски».
Олексій Топалов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас