Україна подала ще 2 міжнародних позови проти РФ - і налічує їй щодня $1 млн штрафу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна подала ще 2 міжнародних позови проти РФ - і налічує їй щодня $1 млн штрафу

Казна та Політика
1441
Україна використовує квазісудові інструменти для витребування у Росії відшкодування збитків у зв’язку з діями в Криму і на сході країни. Так, Київ звернувся зі скаргою до Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) і міжнародного морського арбітражу. Про це повідомив голова Мін’юсту України Павло Петренко.
“Ми зафіксували 3 тис. 360 фактів порушень російськими компаніями нашого авіаційного простору і нараховуємо штрафні санкції – кожного дня це близько $1 млн. Станом на вчора це було близько 200 з лишком млн грн. Ці суми пред’явлені російській стороні, і ми подали відповідну скаргу”, – сказав він.
За словами міністра, скарга передбачає компенсацію російською стороною цих збитків.
“Процедура розгляду наступна: ICAO констатує факт незаконності перетину нашого авіаційного простору. А потім зобов’язує Росію компенсувати збитки”, – пояснив він.
При цьому Петренко зазначив, що РФ, ймовірно, буде ухилятися від виконання цього зобов’язання і тоді наступним етапом буде подання заяви про виключення Росії з ICAO.
Міністр також додав, що аналогічні процедури здійснюють щодо морських портів: “Те саме ми зараз робимо в рамках морських портів. Там буде схожа процедура їхнього внутрішнього арбітражу, буде виставлений рахунок за нашими збитками за втрату можливості користуватися нашими портами”.
“Ми будемо висувати питання про виключення Росії з відповідної конвенції, щоб їхні кораблі не заходили в порти, а також про компенсацію наших збитків”, – підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас