Час Samsung минув. Що сталося з компанією №1? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час Samsung минув. Що сталося з компанією №1?

Фондовий ринок
4924
Південнокорейська Samsung Electronics опублікувала попередні дані за результатами роботи в II кварталі 2014 р., які виявилися навіть гірші за побоювання аналітиків. Що ж сталося з лідером ринку смартфонів?
Насамперед оприлюднені дані ставлять під сумнів можливість Samsung ефективно конкурувати з китайськими виробниками, що випускають більш дешеві пристрої. Однак перейдемо ближче до справи.
Південнокорейський вендор повідомив, що його операційний прибуток у період з квітня до червня буде варіюватися в діапазоні від 7 трлн до 7,4 трлн вон ($6,9-7,3 млрд), що на 22,3-26,5% нижче показників річної давнини, коли операційний прибуток Samsung вимірювалася 9,53 трлн вон ($9,4 млрд).
Квартал раніше Samsung теж фіксувала падіння операційного прибутку в річному вираженні на 3,3%, проте таке значне зниження операційного прибутку, як минулої чверті, спостерігається вперше за останні два роки.
Що стосується обсягу продажів, то відповідно до попередньої оцінки Samsung він також зменшився на 7,8-11,2% до 51-53 трлн вон ($50,4 – $52,4 млрд).
Результати Samsung виявилися значно гірші за прогноз Thomson Reuters, що був складений на основі опитування 38 аналітиків і передбачав операційний прибуток 8,3 трлн вон. Експерти, опитані виданням The Wall Street Journal, були ближчі до істини, але теж занадто оптимістичні: вони пророкували операційний прибуток у 7,85 трлн вон за виручки у 52,2 трлн вон.
Розчарування показників у Samsung пояснюють уповільненням зростання світового ринку смартфонів, слабким попитом в Китаї та Європі і посиленням національної валюти, курс якої по відношенню до американського долара у II кварталі збільшився приблизно на 9%. Акції Samsung від початку літа впали більш ніж на 6%. Остаточні результати за минулу чверть і дані про чистий прибуток компанія оприлюднить трохи пізніше.
Аналітик IBK Securities Лі Сен Ву вважає, що показники Samsung говорять про необхідність змінювати стратегію на ринку смартфонів. “Компанія більше не може продавати дорогі моделі, оскільки китайські конкуренти пропонують досить якісні апарати за набагато нижчими цінами”, – підкреслив фахівець.
Samsung не розкриває дані про квартальний обсяг поставок своїх смартфонів, але аналітики вважають, що за квітень-червень компанія відвантажила близько 77-79,5 млн пристроїв, що значно менше більш ранньої оцінки в 90 млн апаратів.
У нинішньому кварталі Samsung прогнозує поліпшення, якому повинні сприяти вихід нових моделей смартфонів, зниження маркетингових витрат і сезонний підйом попиту на чіпи пам’яті. Втім, багато експертів вважають, що на значний підйом Samsung розраховувати не варто, і попереджають, що великим випробуванням для компанії стане майбутній реліз нових iPhone від американської Apple.
До речі, у компанії Тіма Кука справи йдуть набагато краще, незважаючи навіть на той факт, що експерти вже давно дорікають виробнику iPhone і iPad в технологічному застої.
Якщо докладніше говорити про Apple, то дохід компанії у II кварталі 2014 фінансового року становив $45,6 млрд, а чистий прибуток – $10,2 млрд, або $11,62 на одну акцію.
Для порівняння, дохід компанії за той же квартал попереднього року становив $43,6 млрд, а чистий квартальний прибуток – $9,5 млрд, або $10,09 на одну акцію. Валовий квартальний прибуток становив 39,3% порівняно з 37,5% рік раніше. Міжнародні продажі становили 66% від квартального доходу.
Від початку травня папери компанії з Купертіно додали більш ніж 10%. На початку минулого місяця Apple представила нову мову програмування та оновлені версії двох операційних систем, але навряд чи це стало основною причиною ралі.
Всьому виною спліт акцій Apple, що відбувся у червні. Торги в новому форматі розпочалися 9 червня. На цьому тлі папери компанії зростають вже другий місяць. Після того як акції були роздроблені, капіталізація компанії залишилася колишньою, а ось вартість одного паперу опустилася нижче $100, що забезпечило більшій кількості охочих змогу придбати шматочок “Яблука”. Біржа чекає на продовження ралі щодо Apple.
Ну а анонс нових мобільних гаджетів від Apple і справді не за горами. Представлені компанією Тіма Кука новинки цього року багато в чому вплинуть на розстановку сил на ринку смартфонів. Передбачається, що Apple і цього року не стане зраджувати традиціям і представить нове покоління iPhone восени.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас