СК "АХА Страхування" намагається відсудити у правонаступників Сведбанку 19 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СК "АХА Страхування" намагається відсудити у правонаступників Сведбанку 19 млн грн

Фондовий ринок
589
Страхова компанія “АХА Страхування” 2 липня звернулася до Господарського суду Києва, щоб домогтися повернення 19 млн грн, сплачених Сведбанку (нова назва – Омега Банк, обидва – Київ) як страхової суми з неповерненого кредиту, повідомив партнер адвокатського об’єднання “Статник і Партнери” Роман Васильняк.
“Ця справа може стати прецедентом, оскільки в Україні нерідко спостерігалися подібні випадки шахрайства з кредитами за відвертого покривання попередньої влади через правоохоронні органи та прокуратуру”, – цитується юрист в прес-релізі, переданому до агентства “Інтерфакс-Україна”.
Як повідомлялося, наприкінці квітня 2013 року стало відомо, що Swedbank закрив операцію з продажу дочірнього Сведбанку основному акціонерові Дельта Банку Миколі Лагуну. Пізніше банк був перейменований в Омега Банк.
Р.Васильняк пояснив, що у цій справі ще в 2010 році приватне підприємство, колишнього керівника якого пов’язують з впливовими членами Партії регіонів, оформило у Сведбанку кредит на 19 млн грн під заставу 3,5 тис. тонн цукру.
Ризики з цього майна були застраховані в компанії “АХА Страхування”.
“Через місяць після надання кредиту цукор нібито зник зі складу, однак, як з’ясувало слідство, його там і не було – склад фізично не міг вмістити таку кількість (дорівнює 60 залізничним вагонам)”, – відзначає Р.Васильняк.
За його даними, на сьогодні кримінальне провадження, порушене за фактом крадіжки заставного майна за цим кредитом, було перекваліфіковано відповідно до ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство).
Р.Васильняк підкреслив, що слідству знадобилося більше трьох років, щоб встановити ознаки шахрайства в діях позичальника: перекваліфікація справи й стала підставою для звернення до суду, оскільки факт шахрайства не є страховим випадком.
“Незважаючи на явні ознаки шахрайства, слідство у справі роками гальмувалося, а всі аргументи, що вказують на шахрайство, ігнорувалися. Тим часом банк стягнув кошти зі страхової фірми через суд, а шахраї, які отримали кредит, змогли безперешкодно виїхати за кордон – до Росії”, – пояснив він.
За його оцінкою, є всі підстави вважати, що найближчим часом в Україні буде розслідувано досить багато подібних справ про шахрайство осіб, що причетні до колишнього режиму і переховуються від переслідування, оскільки такі схеми використовувалися досить часто.
Разом з тим, як повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” у прес-службі Дельта Банку, Сведбанк виграв справу про стягнення страхової суми з “АХА Страхування” на рахунок погашення боргу за кредитним договором, забезпеченням за яким була застава, яка й була застрахована від його втрати у зазначеній страховій компанії.
“Це сталося ще до того, як М. Лагун став акціонером Сведбанку”, – підкреслили в прес-службі банку.
При цьому, за даними банку, в кінці 2013 року “АХА Страхування” звернулася до суду з вимогою переглянути відповідне колишнє рішення суду про стягнення страхової суми, проте суд як першої інстанції, так і апеляції (засідання відбулося в березні-2014) відмовив їй у цьому: касацію ця юридична компанія не подавала.
СК “АХА Страхування” входить до групи АХА (Франція), представлена ​​на українському страховому ринку з 2007 року. У компанії працює 1 тис. співробітників і 2,3 тис. агентів у всій Україні. У 2013 році дохід групи АХА становив EUR91,2 млн. Станом на 31 грудня 2013 року в управлінні компанії налічувалося EUR1,114 трлн активів.
Омега Банк (раніше – Сведбанк, ТАС-Комерцбанк) працює на ринку України з 1991 року.
За даними НБУ, банк за розміром загальних активів на 1 квітня 2014 року посідав 112-е місце (870,031 млн грн) серед 181 діючої в країні кредитно-фінансової установи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас